Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева

Ако бъде потвърдена кандидатура на Георгиева, тя ще замени 63-годишната Кристин Лагард

Българската икономистка Кристалина Георгиева се очертава като единствен кандидат за директор на Международния валутен фонд, съобщиха двама източници пред "Ройтерс".

Източниците поясниха, че изпълнителният директор на Световната банка е единственият кандидат за директор на МВФ, след като бившият финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн реши да не участва в битката.

Първоначално британският премиер Борис Джонсън подкрепи Озбърн, но високопоставен източник от правителството на Обединеното кралство потвърди в петък, че сега Лондон подкрепя Георгиева, която е номинирана от ЕС.

Крайният срок за номиниране на кандидати за шеф на МВФ изтече в петък (03,59 часа по Гринуич днес).

Говорител на фонда отказа коментар за номинациите, като добави, че организацията ще разкрие кандидатите само ако те потвърдят намерението си да се борят за позицията.

В четвъртък МВФ премахна последната пречка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева. Отпадна възрастовото ограничение за позицията изпълнителен директор на Международния валутен фонд.

Ако бъде потвърдена кандидатура на Георгиева, тя ще замени 63-годишната Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка.

МВФ ще вземе окончателното решение за новия лидер до 4 октомври, две седмици преди годишните срещи на Световната банка и фонда.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, който контролира най-големия блок от гласове в МВФ, говори ласкаво за постиженията на Георгиева в Световната банка. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK