Криминалисти от три дирекции задържаха телефонни измамници

снимка: infomreja.bg, архив

Криминалисти от столицата, заедно с колеги от Кюстендил и Благоевград, задържаха трима телефонни измамници, действали на територията на трите области. Акцията е проведена под наблюдението на Районна прокуратура-Дупница

Полицейска операция за противодействие на телефонните измами е проведена  под ръководството на Главна дирекция “Национална полиция” /ГДНП/ с участието на служители от областните дирекции на МВР в Кюстендил и Плевен.

Подробности за акцията съобщи на пресконференция директорът на ГДНП главен комисар Ангел Антонов. В хода на полицейските действия, на влизане в гр. Левски откъм с. Летница, в лек автомобил са задържани три извършители на повече от 15 измами и опити за измами на стойност няколко десетки хиляди лева.

Изяснено е че са действали на територията на Благоевградска, Кюстендилска област и в столицата. Двама от задържаните са с богато криминално минало. И.И. /30г./ от Левски е проявен за престъпления по чл. 209-210 с 8 телефонни измами в София през 2011 г., при които са придобити над 8 хиляди лева и по чл. 227 от НК (недобросъвестна конкуренция). Той е бил вече задържан при операция на ГДНП, проведена на 20 май 2011 година в град Левски.

А.А.-Гюлбер /38г./ също от Левски е познат на МВР за престъпления по чл. 194, ал. 1 (кражба), чл. 339 (придобиване и държане на оръжие и боеприпаси без разрешително) и чл. 209 (измама) от НК. Осъждан е за измами и има 3 присъди за периода 2008-2009г. Осъждан е и за придобиване и държане на оръжие и боеприпаси без разрешително, вещно укривателство и съзнателно неплащане на издръжка. Третият от групата е В.И. от Троян.

При процесуалните действия са намерени и иззети 7 мобилни телефони, 7 SIM-карти, пластики за SIM-карти и други.
Измамниците използвали следната схема: звънят на случайно избран телефонен номер и под предлог за пострадал близък, нуждаещ се спешно от пари за хирургическа операция, присвояват от роднините различни суми пари и/или златни накити.

Друга схема, използвана от групата, е пътен инцидент с пострадало дете, причинен от близък/роднина и предоставяне на пари за прекратяване на наказателното преследване, съобщи главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Престъпления против собствеността” в ГДНП.

Извършителите са задържани в поделение на МВР за срок до 24 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK