КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

Снимка: Infomreja.bg

За големите компании съотношението 60/40 е приемливо

За Конфередерацита на индустриалния капитал в България (КРИБ) съотношението 60/40 е неработещо, защото работодателят трябва да плати 80%, а държавата - 20%.

Позицията на КРИБ изрази за сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов.

Припомняме, след обявеното на 13-и март решение за извънредно положение и решението на правителството да бъдат отворени предимно аптеките, хранителните магазини, банките и то при строги санитарни мерки без да има струпване на хора, мното бизнеси трябваше временно да спрат. Като компенсация бе решено правителството да изплати 60% от заплатите в някои браншове, за да може работодателите на запазят работните места. 

Евгений Иванов посочи, че грешно е разбирането, че КРИБ е представител на едрия бизнес. Абсолютно всички фирми, които покажат спад на нетните си приходи от продажби над 25%, ще могат да получават средства по тази мярка, включително и медиите. Това било предложението на КРИБ.

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата, защото по дефиниция КРИБ представлява големите компании. За големите компании съотношението 60/40 е приемливо, работодателите могат да отделят от своя ресурс за плащане на заплатите. Малките и средните предприятия обаче не могат да си го позволят.

"В закона има една недомислица, която засяга и медиите. Опитвайки се да помогнем да бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Тука се получава едно царство на длъжника, което без да доказва каквото и да било, спира да плаща, не дължи никакви наказателни лихви и не може по никакъв начин да бъде принуден да плаща. Получава се онази пиеса, която гледахме по времето на соца - "Няма да платим, няма да платим". На практика сега е в момента във всеки един български град", каза в заключение Евгений Иванов.

Иванов обясни, че проектопостановлението е разгледано в петък, в неприемлив и с тесен обхват. Много от предложенията за включване на индустрията са приети, като едно от предложението на КРИБ било за включване на медиите, защото след медиците и репортерите са вторите, които са на първа линия. Това обаче не било прието, но най-важното, което все още не е прието, е съотношението 60/40.

КРИБ има план Б, ако не бъдат приети първите мерки, но искането им е съотношението 60/40 да бъде преразгледано. За това подкрепата им не е толкова частична и пълна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK