Кресна се вдигна на бунт, не иска бежанци

Снимки: Община Кресна

Близо 1000 жители на община Кресна се събраха тази сутрин, за да изразят недоволството си срещу готвеното приютяване на бежанци в бившето поделение на града.

Притесненията идват след изказването на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на учението "Граница 2016" на ГКПП-Златарево, че при нужда могат да се разкрият бежански лагери в Кресна и Петрич.

Още в 7 часа сутринта кресненци излязоха пред сградата на бившето поделение 22360, на изхода на града в посока Кулата, и заявиха своята категорична позиция. Протеста оглави лично кметът на общината Николай Георгиев. 

"Хората са притеснени и аз заставам твърдо зад тях. На територията на нашата община няма нито един мюсюлманин и няма как да не възникне напрежение при евентуално нашествие от мигранти с друго вероизповедание. След време ще искат да им строим и джамия", коментира градоначалникът.

В МВР и военното ведомство се обсъждал и резервен вариант - за настаняване на бежанци в бившето поделение в Сливница. Според кмета обаче там условията били далеч по-неблагоприятни, тъй като нямало ток, вода и заграждения.

Протестиращите разяха български трибагреници и скандираха "Не на бежанците", "Не на джамиите". 

След протеста пред поделението кресненци излязоха за кратко на главен път Е-79, след което шествието им се отправи пред сградата на кметството. 

По-късно през деня кметът на Кресна е получил уверение от министър Бъчварова, че в Кресна няма да бъдат настанявани бежанци.

"Ако решат тук да направят бежански лагер, гръцката блокада ще им се стори като приказка", предупреди обаче Николай Георгиев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK