Област Кюстендил остава незасегната от Африканска чума по свинете

Снимки: ОА - Кюстендил

В Сърбия са регистрирани 18 огнища на АЧС при домашни свине

Територията на Кюстендилска област остава незасегната от болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ и епизоотичната обстановка е благоприятна. Няма постъпили сигнали за заболели или умрели домашни и диви свине. Това бе констатирано по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам. областния Райчо Цветин.

В хода на заседанието бе представен доклад относно епизоотичната обстановка в страната. Коментирано бе и че на територията на Република Сърбия са регистрирани 18 броя огнища на АЧС при домашни свине.

От Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил посочиха също, че имат получени отрицателни резултати от 85 отстреляни диви свине.

Експертите от ОДБХ запознаха присъстващите на заседанието с проведената 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за АЧС в Европа, която се е провела миналата седмица в София.

В нея са взели участие над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министърът на земеделието Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит.

По време на срещата са били представени и обсъдени действията, които всяка една от засегнатите държави е предприела и прилага за контрол и изкореняване на болестта. Експертите са изразили мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, тъй като за нея ваксина няма.

Те са били категорични, че строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни и в риск животни, както и недопускане на изключения от законодателството, са основните и единствени мерки за борба със заболяването. Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват.     

Министри и експерти са посочили също координацията, прозрачността и единния подход в контрола на болестта като ключови за изкореняване на заболяването в глобален мащаб.

Резултатите от проведените дискусии ще бъдат включени в изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK