Еколози: Подготвят ни за незаконно разширяване на концесията в Пирин

Снимка: Infomreja.bg, архив

Ако прокуратурата е открила нарушения от страна на „Юлен“ АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на националния парк и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс. И дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.

Това заявиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ по повод интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“ снощи и днешната спешна пресконференция на министъра на околната среда и водите, Нено Димов.

Природозащитниците напомнят на екоминистъра Нено Димов, че той беше заместник на министър Евдокия Манева, която одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин, подготви договора за концесия и обяви процедурата само една седмица преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по ОВОС.

"Ако екоминистърът Нено Димов и повереното му министерство не знаят каква площ на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 г., това означава само едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, заедно с концесионния договор, както всъщност 18 години настояват природозащитните организации", смятат от коалицията.

Те припомнят на министър Димов и че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му забраняват да променя концесионния договор, като „Юлен“ в ролята си на ползвател на концесията трябва да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

"Бившият екоминистър Нона Караджова от предишно правителство на Бойко Борисов уж призна, че ски зоната използва повече площ от разрешеното по концесия, но веднага започна с опитите да обяснява това с "объркване на договора". Оттогава досега тази теза упорито се налага в общественото пространство и сега ни се предлага логичния й завършек – необходима е промяна на концесионния договор, за да се спре "объркването".

На екоминистъра Нено Димов най-накрая припомняме, че по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари (чл. 3, ал. 2, т. 14 и чл. 6, ал. 2, във връзка с чл. 3 ал. 5), в екоминистерството трябва да има информация кой е реалният собственик на концесионера „Юлен“ АД. Призоваваме Нено Димов най-накрая да направи тази информация публична или да излезе с писмена декларация, че в МОСВ подобна информация липсва", се казва още в позицията на коалицията "За да остане природа в България".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK