Красотата на Пирин от камък оживя в Добринище, майсторът - Петър Чорев от Елешница

Снимка: Infomreja.bg

В Деня на Независимостта планинският град Добринище чества своя празник.

Програмата е богата и разнообразна, а гостите могат да видят как за няколко години от едно провинциално градче, Добринище се превърна в курорт.

Спокойствие, чистота и красота посрещат всеки турист.

Днес в новоизградения градски парк заблестя още една продобивка. Тя е ценна, красива и богата на талант, защото е изработена от един млад мъж, доказал себе си с добротата и сръчността си.

Петър Чорев от разложкото село Елешница, познат с 3-метровия барелеф на свети Георги, създаде от камък прототип на Пирин от страна на Добринище.

Кметът на Добринище – Китан Галчев, се е свързал с кмета на Елешница и попитал за Петър. Искал някой талантлив човек да направи релеф на Пирин, погледнат от града, а и вече знаел за най-мащабния досега проект – свети Георги, реализиран в селото.

След разговори и планове творецът и кметът решили един камък да се превърне в красива инсталация, която да оживее и дарява с хубостта си.

Камъкът е свален от Пирин. Той е голям, но Петър успял да овладее природата.

„Самият проект е по замисъл на кмета, а изпълнението мое. От Добринище се виждат върховете Безбог, Десилица, Полежан и Малък Полежан – това се вижда и на самия камък. Той, разбира се, е и надграждан, за да се получи настоящия ефект. Върху него не е дълбано, а е използван бетон, с който да се оформи. Конструкцията е от арматура и мрежа“, споделя Петър пред ИНФОМРЕЖА.

Преди изобщо този камък да се превърне в символ, той е бил скициран от самия творец, който неведнъж е показвал завидния умения по рисуване, а и образованието му е такова. Петър представил пред кмета два проекта, единият от който е реализиран.

В рамките на месец продължава работата по създаването – в тези дни е включено и изсъхването и втвърдяването на материалите.

Камъкът се намира в близост до банята. Размерите са му приблизително: 2 м. дължина, 1,60 височина и 1 м широк.

Допълнение към изградения релеф е водопровод от ПВЦ тръби, вградени в бетонната част на камъка, от където по улеите се спуска вода – именно това се вижда и от Добринище – река Безбожка  (отляво на снимките) и Десилишка.

Камъкът е под наклон, за да може водата да се оттича.

Между бетона и камъка разлика не може да се направи, заради фина шпакловка от лепило, което покрило мрежата, с която се оформят върховете, преди поставяне на бетона. За повече блясък и запазване от атмосферните условия е използван грунд, боя, изпрегнат и лак.

Целта на релефа е да покаже Пирин в пролетно-летния период – със снега, реките и езерата.

Петър става все по-известен с таланта си да превръща природата в различни форми.

Тази година на празника на Константин и Елена бе осветен барелефът на свети Георги в Елешница. Петър също така се включи в тях с железен костюм от филма „Хищникът“. Направен е от метал 0.6 мм поцинковани ламаринени листове. Костюмът тежи около 20 - 25 килограма.

***

Петър е завършил Югозападния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“, а в средното си образование придобил умения по дърворезба.

„Идеята имах много отдавна. Още преди 5 години. Моята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж пред ИНФОМРЕЖА преди година.

Свети Георги явно е притегателната сила, която задържа Петър да не замине отново за Англия, където е бил на гурбет.

Светецът е изваян на отвесна скала, която се намира под местността Четирите бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долната махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър работи под жаркото слънце и 30 градуса. В процеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спира работата на ентусиаста.

„Костваше усилие, желание, мерак. Изработвах го близо два месеца – започнах миналото лято на 10. юли до 28. август. Единствено баща ми ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и прекарахме кабели за ток“, споделя творецът.

Преди реализирането на проекта Петър получава разрешението да започне работа от местния кмет Сашо Мицин.

„Всеки ден гледам това, което съм направил. Сега го осветихме с лед прожектори с мощност 600 вата и вечерта цялата скала направо побелява“, сподели още Петър.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK