Красиви носии очакват завръщането на учениците в ПГ по МСС – Гоце Делчев

Снимки: ПГ по МСС

С тях те ще възстановяват народните традиции

ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев има нова придобивка – красиви народни носии, изработени от фирма „Пен силует“ ООД – Пловдив.

Четиринадесет дамски и шест мъжки костюма греят с цветовете на платове и шевици. С тях талантливи младежи и девойки от училището ще пеят и танцуват, ще възкресяват отколешни ритуали.

„Носиите са много хубави, колегите и учениците са въодушевени и очакват с нетърпение да се завърнат в училище за поредното участие с тях. Щяхме да ги ползваме в ритуала за Благовещение, после във възстановката, която имахме намерение да подготвим за 4-ти май, когато отбелязваме гибелта на Гоце Делчев. Биха ни послужили и при посещение на манастира „Свети Георги“ край Хаджидимово. Бяхме планували и пътуване до Рибново на сватба с ритуала около подготовката на булката, кумовете и т. н., но засега всичко се отлага“, казва директорът на гимназията Ангел Живков.

Красивите носии са резултат от спечелен проект „Заедно успяваме“,чиято цел е приобщаване на ученици от етническите малцинства. Училището е единственото в област Благоевград, спечелило такъв проект към ЦОИДУЕМ (Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства).

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK