Имам от Дебрен сложи българския трибагреник на дрехата си и замина на поклонение в Мека

Снимки: Личен архив

33-годишният имам Осман Османов от гърменското село Дебрен е сред групата мюсюлмани, която замина преди дни на хадж в свещения град Мека.

Осман Османов за втори път ще участва в голямото поклонение в Мека и за втори път ще се върне в Дебрен като хаджия.

Той е един от родолюбивите български мюсюлмани, който и на това си пътуване не пропусна да постави на якето си българския трибагреник, за да се знае, че в свещения град заедно с милионите мюсюлмани от цял свят в голямото поклонение ще участва и група от България. 

Преди заминаването си Осман сподели, че ще се моли горещо за здравето и щастието на семейството си, за приятелите и просперитета на България.

Както ИНФОМРЕЖА писа, вчера близо 50 мюсюлмани от област Благоевград тръгнаха на хадж в Мека, организиран от Главно мюфтийство. С групата от Неврокопско и Благоевградска област освен няколкото имами пътуват мъже и жени на различна възраст. 

Еежегодното поклонение, което започва месец преди свещения празник Курбан Байрам, ще продължи до 21-ви септември.

Нашенската група отпътува от летище „Ататюрк” в Истанбул, тъй като към нея тази година се присъединиха и много български изселници от Турция след  направената мащабна кампания от Главно мюфтийство.

За мюсюлманите Мека е това, което е Божи гроб за последователите на християнската религия. 

Един от ритуалите на ежегодното поклонение хадж е всеки кандидат хаджия мюсюлманин да се докосне и обиколи седем пъти кубообразната структура Кааба в центъра на джамията Ал Масджид ал Харам в свещения град Мека.

То е най-голямото годишно поклонение в света, а самият хадж е един от петте стълба на исляма и всеки мюсюлманин според религията и възможностите си е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си.

В поклонението освен седемкратната обиколка на храма Кааба, влизат още и тичане от до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа, пиене на вода от извора Замзам, отиване на платото на планината Арафат и изпълняване на ритуала за хвърляне на камъни по дявола.

3000 евро е цената, която плащат кандидат-хаджиите тази година, за да отидат на поклонението в Мека. Срещу тази сума те получават самолетните си билети в двете посоки, настаняване в хотела и храна през целият месец на хаджа им в Мека. В групата има и медицински лица за оказване на специализирана помощ при нужда. 

 

КОМЕНТАРИ

:)09:22 - 22.08.2017
това че е имам не значи че не е българин
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK