Десетокласници от Хаджидимово се включиха във верижен препис на „История Славянобългарская“

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Различни инициативи съпътстваха провеждането на Националната седмица на четенето и в СУ „Никола Вапцаров" в Хаджидимово, съобщи за ИНФОМРЕЖА преподавателката по български език, литература и френски език Заприна Глушкова. Освен проявения сериозен интерес от страна на учениците и учителите, в инициативата и съпътстващите седмицата на четенено се е включила и голяма част от обществеността на града. 

“С верижен препис на Паисиевата „История Славянобългарская" десетокласниците от училището в Хаджидимово стартираха Националната седмица на четенето, като в същия ден учениците от 6-и клас проведоха и много интересна читателска викторина под мотото „Цар съм на книгите“. Задачата на всеки ученик беше да си изтегли произволно листче и да прочете пред класа написаното. След това да разпознае прочетения текст и да каже от кое изучено произведение е той“, допълни Глушкова.

По време на кампанията учениците са посетили и библиотеката в Хаджидимово, където са поели управлението на институцията в ролята на „Библиотекар за един ден“. Дванадесетокласниците от гимназията в Хаджидимово с изкусното си майсторство са успели да завладеят сърцата на малките първокласници, като са ги потопили „В приказния свят на Андерсен”. 

В хода на Националната седмица на четенето учителите от хуманиталните обединения в средните училища на Хаджидимово и Абланица посветиха цял един ден на работна среща, като проведоха оживена и много полезна дискусия с обсъждането на проблеми, свързани с грамотността на учениците под мотото „Различното четене“. 

Именна на тази среща бе представена и уникалната разработка на учителката Заприна Глушкова, която бе класирана на 9-о място сред 96 училища в България в конкурса „Различното четене", обявен от ЦРЧР в училището в Хаджидимово. 

В прогимназиалния и гимназиалния етап бяха организирани още конкурсите "Най- добър четец“ и „Най-добър автор“, в които се включиха ученици от 5-и до 10-и клас. С магията на своето четене те успяха да пренесат аудиторията отново в света на Ботев, Славейков, Дамянов и други литературни светила, достойни за уважение и поклон от всички поколения. 

Първото място в категорията „Най-добър автор“ заслужено бе спечелено от единадесетокласничката Илиана Мигдина с преподавател Мария Терзиева, а при участниците от 5-и до 8-и клас на първо и второ място бяха класирани учениците на преподавателя Заприна Глушкова – Мария Параскова и Наталия Таранинова.

Първото място в категорията „Най- добър четец“ при учениците от 9-и до 12-и клас грабна Ивана Караянева - възпитаничка на Наташа Хутманова, а второто и третото място бяха за Ванина Бозова и Мария Стоянова - ученички на Заприна Глушкова. Петокласничката Гергана Атанасова се класира първа при по- малките участници в състезанието „Най добър четец“, а второто и третото място в същата категория си поделиха Мария Параскова и Наталия Таранинова.

“Защо чета“ бе финалната анкета в СУ „Никола Вапцалов" – Хаджидимово по време на седмицата за насърчаване на четеното, в която участваха ученици от пети до дванадесети клас и техните учители с разработени въпроси от екипа по проекта "Ефектът на пеперудата“, за който ИНФОМРЕЖА писа неотдавна. 

"Мотото на нашата кампания тази година бе „Да върнем децата при книгите“, в която активно участваше ръководството на училището и учениците, ръководени от учителите си Наташа Хутманова, Мария Терзиева, Венета Атанасова и Заприна Глушкова", съобщиха учителите от средното училище в Хаджидимово, доволни от резултатите и познанията на учениците си. 

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK