Успешно за ученици и учители приключи поредният европроект в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Абланица

Снимки: СОУ "Св. Паисий Хилендарски" - с. Абланица

Успешно и с отлични показатели завърши поредният европейски проект в СОУ „Св.Св. Паисий Хилендарски" в хаджидимовското село Абланица, в който активно участваха учители и ученици. На специална церемония във Франция тези дни със специално отличие е наградено както училището, така и заместник-директорът на школото Калинка Гайтанинчева.

Изпълнението на проекта продължи 2 години, през които учители и ученици от училището в Абланица работиха много усърдно за многостранно партньорство по програма „Учене през целия живот“, секторна програма Коменски на тема „Водата – анализ и използване“. Партньори на мащабния проект бяха Румъния, Франция, Италия, Испания, Полша, Гърция, Турция и Литва.

От ръководството на училището съобщиха, че са реализирани успешно 32 мобилности в осем държави, а по време на визитата в България участниците  проекта са посрещнали и са впечатлили със знания, идеи и гостоприемство 20 учители и 25 ученици от партньорските училища.

По време на визитите ученици от девет страни са участвали в прилагане на методите на модул CLIL. „Учителите и учениците имаха възможност да разпространяват резултатите и впечатленията от местните и национални преживявания, които допринесоха за европейска интеграция и европейско гражданство.

Насърчаваха се националните традиции чрез извънкласни и извънучилищни дейности, проведени в контекста на европейското културно многообразие, което е едно от най-важните направления за развитие на училищата-партньори, коментира заместник-директорът на училището Калинка Гайтанинчева, която заради  подготовката на новата учебна година  пропусна заключителния етап на проекта във Франция.

Гайтанинчева допълни, че впечатленията от национални празници и традиции на всяка страна са се споделяли и разпространявали непрекъснато  в партньорските училища чрез писма, снимки и презентации и че визитите във всяка държава на участниците в проекта от Абланица са им дали възможност взаимно да опознаят традициите и обичаите на посетените партньорски държави.

По време на посещенията ученици от всички училища-партньори имаха възможност да празнуват международни събития като Деня на Европа, Международен ден на водата, Ден на Коменски, разказа Калинка Магдалинчева.

Този проект ни помогна с учениците от партньорските институции да се запознаем с разнообразието на населението в Европа, с традициите и различните култури и всички осъзнахме, че бариера и различия между нас не трябва да има, а общуването с всички е едно огромно богатство. Съвместната работа възпита у нас по-голямо разбиране, уважение и толерантност към различията за постигане на единство на Европейската общност, коментира участието си в проекта единадесетокласничката от училището в Абланица Киара Юрукова.

„С изпълнението на дейностите по проекта постигнахме невероятни резултати, защото той даде възможност да осъзнаем своето място в използването, опазването и съхранението на водата като природна даденост. Повиши се самосъзнанието на учениците за екологичните проблеми в заобикалящия ни свят. Научихме много и в съвместната ни работа в мултикултурна среда, подобряване и усъвършенстване на езиковите и комуникативни умения по чужди езици, създаване на умения за работа в екип, създаване на трайни контакти и приятелства, обмен на идеи и добри педагогически практики, приобщаване на родителите, местната общност и културни институции към дейностите на училището", заяви зачестник-директорката на школото.

Тя бе категорична, че за учители и ученици работата по проекта и било истинско  приключение, изпитание и доказване пред себе си и пред европейските партньори, възможност за успешно представяне и затвърждаване имиджа на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Абланица като училище с европейски измерения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK