Красимир Вълчев: Младите хора все повече желаят да живеят в чисти градове с добро образование

Снимка: Община Кюстендил

В Кюстендил обсъдиха възможностите на министерството да си сътрудничи с общините

Младите хора вече предпочитат живота в чисти градове с добро образование, с развита културна и екологична инфраструктура. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща на регионалните управления на образованието в Югозападна България, състояла се в Кюстендил.

В разговора се обсъдиха възможностите на министерството да си сътрудничи с общините, за да се развива така образователната ни система, че да може образованието да отговаря на потребностите на пазара на труда, на потребностите на икономиката, на колективния ни интерес да задържим повече деца в България, в регионите.

За това е много важно, когато говорим за гимназиално образование, профилите, професиите по места да бъдат обсъдени с местната общественост и с бизнеса, за да са сигурни децата ни, че могат след това да се реализират в секторите, в които са избрали да се образоват.

Всички училища трябва да дават добро образование, а там, където има добро образование, дори то понякога да подпомага вземането на решения за учене на друго място, в крайна сметка води до по-добро развитие на съответния регион, сподели министър Вълчев.

За Община Кюстендил децата, осигуряването на здравословна среда за тяхното отглеждане и възпитание винаги са били основен приоритет. Положихме огромни усилия през последните години за благоустрояване на всички детски градини и училища, за изграждането на спортни и детски площадки, на паркове и градинки, на достъпна инфраструктура и видеонаблюдение за сигурността на обществените места.

Основен акцент и в сегашната ни програма са отново младите хора на Кюстендил. Приоритетът в развитието на образователната ни система е в училищата на Кюстендил да започнат да се обучават учениците и според личните си предпочитания за своето бъдеще, и спрямо потребностите на бизнеса в общината и пазара на труда. Така и децата ще имат възможност за реализация, а местната икономика ще има образовани кадри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK