Красимир Вълчев: Готови сме да затваряме класове и училища при много заразени деца

Снимка: БГНЕС

Учебната година ще започне присъствено

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим ангажимента си, да запазим градивната си нагласа, имаме много неща, които трябва да свършим преди и по време на учебната година.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв.

Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени. Така е по цял свят. Ще имаме готовност и всяко училище ще има план да се превключва към обучение в електронна среда, за което ще са необходими 4-5 дни. Може цял клас или цяло училище да превключи в онлайн обучение, ако има 1-2 заразени деца, но ако има повече заразени деца, ще се затваря цяло училище, подчерта министърът.

Убеден съм, че училищата са безопасна среда, подчерта Вълчев.

Епидемиолози ще правят анализи на съответното училище със заразени деца, вече имаме опит с детските градини – не можем да ограничим групите вътре, но помежду им са ограничени максимално. Учителите в училищата, които преподават на няколко класа, трябва да бъдат непрекъснато тествани. При всички случаи ще живеем в ограничения, ще е трудно и за учителите, за които ще се наложи да преподават и онлайн, и в клас; както и за непедагогическия персонал, който нонстоп чисти и дезинфекцира, допълни Вълчев.

Нито една образователна система не е готова да осигури реален достъп при онлайн обучение, основните ограничения са в електронните устройства, не в интернета, допълни министърът. Ние ще подпомогнем децата, както и учителите. Имаме и морален проблем – част от родителите не искат да закупуват устройства на децата, защото нямат отношение към онлайн образованието. Така родителите в обособени квартали имат смартфони, но не и компютри. Нищо, обаче, не може да замести прякото педагогическо взаимодействие, подчерта Вълчев./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK