Нинова с призив: Да се обединим около идеите и хората, които няма да се огънат да ги реализират

Снимка: БСП

Нинова отличи като приоритет и тема „екология”

„Преди четири години заявихме, че управлението е вредно, опасно, разграждащо държавността, а бедността и неравенствата растат. Че настояваме за достъпни здравеопазване и образование, свобода на изразяване, солидарност, справедливост и равни възможности. Целта, която си поставихме, беше да променим България, като свалим това управление. Така тръгнахме преди четири години. Времето доказа нашата оценка и правотата на нашата цел, особено последните месеци”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред 14-тата конференция на Софийската градска организация на БСП. По думите й през последните месеци няма по-ярки примери от това, което се случва, за разграждане на държавността, обезличавенето на институции, погазване на Конституцията и на върховенството на закона.

Тя отправи благодарности към софийските социалисти и на парламентарната група за работата, усилията и труда им. За този четиригодишен период основен приоритет на левицата по думите на Нинова е била социалната тема – бедността и неравенствата: „Многократно предложихме в областта на доходите – преизчисляване на пенсиите, отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане, семейно подоходно облагане, безплатни детски градини, детски надбавки, цялостна програма за грижа за деца, млади семейства”. Тя подчерта, че предложения са били правени многократно и в сферата на здравеопазването - държавното и общинското здравеопазване да бъде неговият гръбнак, болниците да не са търговски дружества, да се намали ДДС на лекарства. Нинова отличи като приоритет и тема „екология”, като припомни, че именно от БСП са  отворили темата за беззаконието при внасянето на боклуци в България.

Нинова отчете успехите на партията, сред които - безапелационно спечелените президентски избори, увеличени български депутати от 39 на 80 и единствената партия с повече европейски депутати – от 4 на 5. По думите й са увеличени и общинските съветници и кметовете: „И от всичко това - вие сте част. През това време изготвихме заедно „Визия за България”, а вие – „Визия за София”. Ние сме единствената партия, която е заявила чрез такъв дългосрочен стратегически документ управлението на България. Има много какво да се работи, за да стане управленска програма, но е добро начало, в резултат на усилията на много хора”.

„Очевидно това не беше достатъчно, за да постигнем целта си - победата на избори и промяна на модела на управление. Някои от причините са, че това управление държи контрол върху държавната администрация, видяхме го и вчера. Всички сме наясно как тя се мобилизира в избори. Всички знаем каква е медийната среда в България и как се използва медийната бухалка срещу „непослушните”, подчерта Нинова. Като други причини председателят на БСП посочи корпоративния вот, машинации, подмяна на бюлетини и протоколи. „Страхът беше основен фактор на последните избори. Това са причини извън нас. При нас обаче е една от най-важните причини – вътрешните противоречия, които продължават четири години, но са засилени сега”, каза още тя.

Нинова посочи, че единство и консолидация са най-често чуваните желания от членовете на партията. На критиките, че БСП няма идеология, Нинова посочи, че програмата на партията, приета от Конгреса през 2008 година, е една от най-модерните програми на лява партия, които сме чели: „Това не е само идейна основа – това е най-стойностната идеология на лява партия, която сме чели в последните години."

„Въпросът не е дали я имаме, а дали я реализираме  тази идеология”, попита тя и подчерта, че на никого не му е приятно да има разнобой в една общност.  „Това демотивира най-много партийните членове. Всеки е за единство – обикалям страната и го знам. Въпросът е около какво да бъде това единство. Едно от нещата, които трябва да ни обедини в този критичен момент – това е тази програма на партията, това са волята, характера и силата да я реализираме. Второто, което може да ни обедини – е това, което се случва отвън. Дори в момента, в Росенец, стават тревожни неща, които са предпоставка за етническо напрежение. А току-що президентът Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор. Това, което става навън, по улиците, е вот на недоверие на хората”, категорична е Нинова. Тя припомни, че ръководството на партията преди месец е поискало да направи национална подписка срещу правителството, която да завърши с вот на недоверие в парламента, но това предложение е било отхвърлено от Националния съвет. Предложението за протести също.  

„Ако стъпим на тази основа за обединение, идеите ни, контрапунктът на съсипването на България, желанието ни да спрем това, то ние имаме основание да бъдем силни, единни, да постигнем целта си. Ако обаче има колебания, че вместо да направим това, трябва да разговаряме с модела на паралелната държава, в името на уж националното съгласие – то да си го кажем, и да избираме пътя”, призова Нинова.

„Или едното, или другото. Четири години имаме решение и го следваме, въпреки трудностите. Сега е ключово – продължаваме ли го това, при това на финала, когато управлението си отива и вие го знаете, или спираме? Този избор ще го вземете. Искам само да ви помоля за активност на прекия избор, честен, почтен, активен избор на председател. Но първо – посоката, а след това човекът, който смятате, че може да реализира целта на партията. Прекият избор е ключов, защото през него можем да влезем или в партийна криза, или да излезем обединени и да вървим напред към парламентарните избори”, каза още тя.

„Пожелавам мъдри решения, да намерим сили за обединение около стойностни неща – програмата, идеите и хората, които нямат да се огънат да ги изпълнят. Няма да уплашат от натиск, няма да ви предадат. Ще вървят докрай, за да изпълнят това, което партията им е възложила. Без колаборации, без задкулисие – открито, прозрачно, в името на едно – промяната на България чрез победа на парламентарни избори”, заключи Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK