Театрално ателие „Птиците” при ПМГ-Благоевград с три награди от фестивала "Бургаски изгреви"

Театрално ателие "Птиците", снимки: Маргарита Змийчарова

Бургас винаги е бил и ще си остане градът, привличащ най-артистичните хора, като им дава най-добрата за творчество атмосфера.

В последната седмица на април в залата на ДНА почитателите на Мелпомена имаха възможността да се насладят на 25 драматични постановки и 3 мюзикъла, представени от 27 младежки формации от цялата страна.

Актьори от цяла България демонстрираха своя талант, умения и хъс за победа. Искрените и изпълнени със светла емоция млади хора отново показаха, че театърът е жив и че ще продължават да се усъвършенстват в любимото си изкуство, за да достигнат нови и нови върхове на голямата сцена.

През четирите конкурсни дни програмата бе наситена със сложни пиеси, пълни с драматизъм и напрежение, впечатляващи чувствени трагедии, класически постановки, предадени с индивидуален почерк, новаторски авторски спектакли, весели миниатюри, предизвикващи усмивки със своите щуротии и блеснали детски очи. Радваща бе и тенденцията за навлизане на музикалния театър в програмата на Фестивала – три мюзикъла на водещи в тази областта формации.

Жури в състав: Майя Славчева –режисьор, преподавател в НУМСИ „Проф.П.Владигеров” - Бургас, Румяна Георгиева - театрален педагог от Хасково, с богат опит в международния младежки театрален обмен и Елка Василева – театрал, поет, журналист, имаше нелеката задача да определи наградените. Тази година поради наличието на изключително равностойни постановки, заслужаващи високо отличие, отделна театрална формация не бе излъчена като рязко отличаваща се и Голямата награда на Фестивала не бе връчена.

Театрално ателие „Птиците” при ПМГ „Акад.С.П.Корольов”- Благоевград с ръководител Пламен Славов ни пренесе в един комичен сблъсък на разпилян хаос, в който репликите са като очакван лек. Те представиха „Хаос в Бяло от Карън Дуулинг. За чудесното си представяне те бяха отличени с Трета награда в Категория Б, а Каролина Костадинова, Иван Шопов – с награди за актьорско майсторство.

„Бургаски изгреви” е утвърден форум, на който се събира цвета на младежкия любителски театър от цяла България. И то по начин, който им дава възможност покажат какво могат да обменят опит, да се срещат с други техни връстници. Както във всеки конкурс имаше доволни и недоволни, щастливи и разочаровани, но всички те - участници и ръководители на формации дадоха максималното от себе си, усетиха различните тенденции и виждания за театъра, обогатиха кръгозора си, намериха нови приятели и си обещаха да се срещат догодина в края на април, отново тук, в най-артистичния град – Бургас.

Всичко за фестивала, както и спечелените награди можете да намерите във Фейсбук страниците – Международен младежки фестивал „Бургаски изгреви” и 10 години „Бургаски изгреви”.

 

Театрално ателие "Птиците", снимки: Маргарита Змийчарова
Театрално ателие "Птиците", снимки: Маргарита Змийчарова

КОМЕНТАРИ

Грешка19:01 - 04.05.2014
Ръководител е Павлин Славов, не Пламен !
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK