10 пострадали от пиратки приети в "Пирогов" в новогодишната нощ, трима с ампутирани пръсти

Снимка: Пирогов

Натоварено празнично дежурство, отчете изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, проф. д-р Асен Балтов, по време на традиционния новогодишен брифинг.

Според него в празнична нощ 500 пациенти са преминали през спешната болница, като по-голямата част от тях са пристигнали след 12 часа през нощта. За целия период на празничните и почивни дни – от 23 декември 2017 г. до сутринта на 1-ви януари 2018 г., пациентите, котио са преминали през „Пирогов”, са 4500. 

В новогодишната нощ най-натоварен е бил спешният травматологичен кабинет, където има общо 10 пострадали, заради пиратки. От тях 3 са с ампутация на пръсти, вследствие на ударна вълна от пиратките. Други 3 са със счупване на пръсти от взривната вълна, а останалите 4 са с обгарянияи наранявания. Всичките са обработени, а 2-ма са хоспитализирани. 

Следващият по натовареност кабинет е неврохирургичният. През него са преминали основно пациенти с рани на главата и лицето, които са резултат от прекомерна употреба на алкохол.

В токсикологията на „Пирогов” са приети 2, заради употреба на алкохол и наркотични вещества, а други 3-ма – все лица между 15 и 25 години, са заради употреба на алкохол. Те са изпили алкохола на екс, разясни директорът на „Пирогов”. 

През пироговската хирургия са преминали около 30 лица. Повечето от тях са дошли заради оплаквания от болки в корема.  Извършени са 4 операции.

Според информацията, която дежурните медици са предоставили на изпълнителния директор, след полунощ в Спешното на „Пирогов” е било така пълно, все едно, че е стандартен ден, а не празничен, когато София е останала с малко хора.

Проф. Асен Балтов съобщи, че очаква днешният ден също да е натоварен, заради завръщането на онези, които са били извън София по празниците. Той увери, че е създадена необходимата организация, за да може екипите да посрещнат и помогнат на всеки, който има нужда. 

На финала изпълнителният директор изтегли новогодишен късмет за „Пирогов” – удовлетворение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK