Красимир Каракачанов с поздравителен адрес по случай 124 години от създаването на ВМРО

Уважаеми българи, уважаеми членове на ВМРО, уважаеми наши симпатизанти,

Днес, 23 октомври, се навършват 124 години от създаването на ВМРО. Този исторически факт се е случил на същата дата през 1893 г. благодарение на млади и образовани източноправославни българи като българска народна организацията, вече съществуваща и потвърдена от Ресенската среща през 1894 г.

Организацията променя имената си през годините и остава известна в историята като ВМРО. Основната и цел е извоюването на пълна политическа автономия за Македония и Одринско, а член може да бъде всеки българин, без разлика на пол, който не е компрометиран с нещо нечестиво.

По данни на чужди изследователи в началото на XX век ВМРО е най-мощната революционна организация в Европа, която е можела да вдигне 18 хил. въоръжени четници. Тя става гръбнакът на Македоно-Одринското опълчение през войните за национално обединение от 1912 до 1918 година.

С нея свързват имената си легендарни личности като Тодор Александров, ген. Протогеров, Христо Матов, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Васил Чекаларов, Кръстю Българията, Ванче Михайлов.

По този повод пожелавам на всички българи още по-добро добросъседство, разбирателство, добруване и взаимни срещи и празненства!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната и председател на "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK