Директорът на СУ-Дупница "Св. Климент Охридски", Гергана Лазова: Честит патронен празник!

Честит празник на нашето училище!

Уважаеми съграждани,

Днес е нашият най-светъл празник!

Скъпи родители, учители и ученици,

Честит празник на нашето училище!

Неслучайно то носи името Св. Климент Охридски, който пребродил тъмните времена, превел много книги от гръцки и извършил и ред други чудеса, за да достигне днес до нас като един от най-светлите български книжовници и създател на първото българско училище на старобългарски език.

Той се увенчава с великото име на един от най-големите просветители и български книжовници, ученик на нашите равноапостоли братята Кирил и Методи, наречен още Чудотворец.

Богатата ни история, преминала през праха на столетията, е съхранила имената на плеяда български будители, ученици и съратници на Климент Охридски, като Наум и Ангеларий, с които през 863-866 г. участват в „Моравската мисия”.

Всичко ценно и духовно, което имаме, го дължим на тях. Нашият учителски екип - като съвременни будители ние носим климентовските искри в душите и сърцата си и това славно име.

И с  всеки изминал ден ние се стреми да опазим вечния пламък на просветителското дело и да го предадем като богатство на нашите ученици.

И това се случва, те печелят олимпиади по химия и получават различни признания и нови спортни постижения, поради което имаме нова паралелка по спорт.

Образованието е ценност, но обединено със спорта, то се явява неоспорим факт за бъдещите качества и постижения на нашите ученици.

Нека в този светъл ден да не забравим и всички учители, които са отдали своята младост и своя труд в нашето училище, както  и нашите ученици, строители на днешна България, са допринесли с климентовски дух и гордост, с които да се възхищаваме и радваме хората!

 

Гергана Лазова

Директор на СУ „Св. Климент Охридски” - гр. Дупница

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK