Директорът на ОУ - Горен Чифлик: Нека почетем 297 г. от рождението на Паисий Хилендарски!

Уважаеми българи, скъпи съграждани, колеги, родители и ученици,

На 19-и юни всяка година по традиция ние празнуваме рождението на нашия велик българин и патрон на нашето училище – Паисий Хилендарски.

Роден през 1722 г. в гр. Банско в благочестиво семейство, неговото съзнание не му позволява да се примири с двойното робство на българският народ  по онова време, изпаднал в най-тежко положение - петвековен гнет на гръцко и турско.

Основоположник на българското Възраждане, с паче перо и упорит труд приведен в Хилендарският манастир, той успява да остави светла диря в нашето  съзнание и в историята ни.

Българската история го подрежда на едно от най-престижните места , като велик българин –самоук, монах, историограф, без да е учил граматика, той успява да прозре през тъмата спасението на 6ългарите, като написва „История Славянобългарская” преди 257 г.

А днес празнуваме 297 г. от неговото рождение. Нека всички наши възпитаници, да се вдъхновяват и учат от делото на Паисий, а когато прекрачват прага на нашето училище да не забравят, че те като негови последователи да обичат род и Родина.

 

Златка Иванова

Директор на ОУ „П. Хилендарски” с. Горен Чифлик

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK