Кметът на Радомир с поздравителен адрес по случай 297 г. от рождението на Паисий Хилендарски

Уважаеми българи,

Уважаеми жители на община Радомир,

Всеки наш сънародник, където и да се намира по света, той знае името на Паисий Хилендарски – основоположник на Българското Възраждане.

Неговото име носят в България много институции, като университети и училища, народни читалища и др.

Забележителен българин-монах, роден в гр. Банско в 1722 г., който с паче перо, облечен в расо, без да е ”учил граматика или политика”, той успява да остави светла диря, проправила път към нашите духовни български ценности, като написва „История славянобългарская”.

Един монах в расо успява да създаде писмен труд - уникален по рода си - като неговата история, а от нейното написване изминаха 257 г.

Този исторически труд е сътворен с публицистична страст и патос, както и с будителски усет, който го нарежда до най-великите българи, като равноапостолите братята Кирил и Методий, и той самият е един от тях.

Паисий Хилендарски е самоукият историограф, достигнал до националното прозрение, създал един исторически труд с ясен усет за родолюбие и принадлежност към един велик народ и той призовава българите да се гордеят със своя род и Родина, като възкликва:

„О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!”

Нека днешното поколение се поучи от нашия книжовник и будител, възхитил света и направил още в древността разпознавем нашия народ.

 

Пламен Алексиев

Кмет на гр. Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2
loading...