Красимир Каракачанов: Дълбок поклон пред паметта на Христо Чернопеев!

Днес се навършват 152 години от рождението на Христо Чернопеев

Уважаеми българи, уважаеми съграждани, членове и симпатизанти на ВМРО,

На 16 юли 1868 г. е роден бележитият патриот и революционер, Христо Чернопеев. Неговата дейност преминава през пламъците на живота и революцията, за да остане като незабравим герой в нашата история.

Той посвещава живота си за освобождението на македонските и тракийските българи, останали след несправедливия Берлински договор в Турция.

Христо Чернопеев е роден в с. Дерманци, сега Ловешко, и е участник в Балканската и Междусъюзническата войни. Той се явява като един от най-близките съратници на Тодор Александров и дългогодишен ръководител на Струмешкия революционен окръг.

Този български революционер е създател на целия четнически институт на ВМОРО и неговата дейност спомага за формирането на четите във вътрешността на Македония, както и за създаването на бъдещите войводи.

За това работи усърдно заедно с д-р Христо Татарчев, Пере Тошев, Христо Матов и др. Обучава солунските българи във военно изкуство.

За жалост, той е една от първите жертви на френската войскова част и загива при с. Пепелище, Щипско, за свободата на Макдония.

Нека в деня на неговото рождение, 152 г. след това, да се поклоним дълбоко пред неговата неувяхваща памет!

Вечна слава!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната на Р. България и лидер на ВМРО

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK