ВМРО: Всяко дете трябва да получава държавна помощ

Снимка: ВМРО

Доходният критерий за даване на детски трябва да отпадне, категорични са от ВМРО

Правилата, работещи към днешна дата за отпускане на т.нар. помощ за отглеждане на дете, ощетяват голяма част от родителите. За огромно съжаление това се оказват именно онези български граждани, които работят и честно плащат данъците си. За сметка на това парите, отпускани от държавата в това бюджетно перо, в големия процент от случаи отиват при хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи, които напълно съзнателно паразитират на гърба на социалната система през различните, в повечето случаи паралелни, финансови „пътеки“, които настоящето социално законодателство позволява.

Това беше и една от причините ние от ВМРО да инициираме създаването на нов, единен социален кодекс, който да въведе ред в тази област. Но докато кодифицирането в социалната сфера стане факт, настояваме поне видимата несправедливост, касаеща семейството, децата и една болна тема – демографската криза, да бъдат разрешени чрез детските надбавки в бюджета за 2021-а година, обяви заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Той допълва, че са немалко случаите, в които доходът на семейството надвишава минимално изискуемата от Закона горна граница, което води до невъзможността на тези семейства да се възползват от така заложената държавна помощ. Считаме, че предложението на ВМРО ще разшири финансовата подкрепа за българските семействата с деца, така че тя да достигне до всяко дете в България, каквато е била регламентацията до 2002 г.

Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип. На тази порочна практика, въведена по незнайни причини, трябва да се сложи край. В това сме категорични!

По тази причина и категорично не приемаме мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет, дори за временната, искана от тях (за 2021-а година), подобна мярка. Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв., който разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет, категорични са от ВМРО.

Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка.

Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи, които са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда, написа в личния си профил във Фейсбук, съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK