Борисов посрещна 60-те на учение в Шабла

Снимка: МС

„Доволен съм от видяното, военнослужещите са добре подготвени. Такива съвместни учения показват резултатите от усилията на правителството. Всички вие днес можахте да видите защо сме осигурили финансови средства за ремонта и възстановяването на военната техника – и за хеликоптерите Ми-24, и за Су-25“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 13 юни, след стрелбите на зенитен полигон „Шабла“.  Те се проведоха в рамките на заключителния етап на съвместното тактическо учение „Шабла  - 2019 г.“ с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част от Сухопътните войски по надводни цели.

Днес бяха изпълнени отстрели и бойни стрелби с изтребители МиГ-29, щурмоваци Су-25 и вертолети Ми-24, бойни стрелби със зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 „Нева“, КУБ и „AVЕNGER“, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“ и „ОСА“, с 23-мм зенитна установка и ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Стрелбите бяха  наблюдавани от министър-председателя Бойко Борисов, делегация от Република Сърбия, водена от министъра на отбраната Александър Вулин, заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман, командира на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси бригаден генерал Джими Кол, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши генерали и офицери от Българската армия и от армиите на страните-участнички в учението САЩ и Сърбия, представители на  държавни институции.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна значението на съвместните учения, които се провеждат в нашата страна, за външната политика на България. Днес всички заедно тренираме, показваме своите способности. Стрелбите на българските, сръбските и американските военни части  на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ показват, че трябва да живеем в мир, а не във война, че възпиращата сила е най-важната, посочи той.  „На Балканите мирът може да съществува само когато всички сме много силни, много единни и знаем, че всичко различно от мир ще е тотална щета за всички“, заяви министър-председателят на Република България.

 „Ние се борим за мир и стабилност на Балканите. За нас е важно да имаме добри междусъседски отношения с държавите, войските ни да бъдат подготвени за опазването на мира“, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин.

„Най-важният извод от съвместните стрелби днес е, че ние сме по-силни заедно“, подчерта и заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман.

На зенитния полигон на ВВС Шабла в продължение на четири дни формированията от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, участващи в съвместна групировка, усъвършенстваха взаимодействието си за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница. През тази година за първи път в рамките на учението зенитно-ракетните формирования на Българската армия изпълниха нощни стрелби със зенитно-ракетни комплекси,  което допринася за повишаването на способностите за изпълняване на задачи при всякакви условия.

В рамките на учението „Шабла – 2019 г.“ се проведоха и съвместни стрелби с формирования от въоръжените сили на  Република Сърбия и САЩ. В учението участваха над 1 400 военнослужещи.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK