"Шпигел" написа за чаровна тиква, която не си тръгва лесно

Снимка: БГНЕС

Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ все още е водеща политическа сила

"Безредици на улицата на тиквите" - така германското списание "Дер Шпигел" озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България. 60 процента от българите подкрепят протестите, съобщи БГНЕС. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". "Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието.

Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята "Дер Шпигел". При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност.

Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент.

Ще успеят ли протестите, пита в обобщение "Дер Шпигел". Политологът Даниел Стефанов е скептичен: "Има голяма енергия, голям копнеж за промяна", но липсва политическо ръководство, което да постави ясни искания. Българите не искат Борисов повече, казва Стефанов, но не вярват и на никоя друга политическа сила, че може да реформира системата наистина. Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ все още е водеща политическа сила. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK