930 кучета са кастрирани през 2020 г. в Пернишко

Снимка: Община Перник

Осиновените животни са 271, от тях 156 в чужбина

930 кучета са кастрирани от началото на кампанията, инициирана от община Перник до края на 2020 г. От тях 573 са безстопанствени. Над 270 домашни животни са кастрирани от Фондация „Четири лапи“ и 90 в общинския приют. Осиновените чрез партньорските организации на общинската администрация животни са 271, от тях 156 в чужбина.
 
Работата ще продължи и тази година, като всеки стопанин на домашно куче може да заяви в деловодството на Община Перник, в кметството по местоживеене или на телефон 0884 458 769. Фондация „Четири лапи“ също ще продължи работата по кастрирането и чипирането на заявените домашни животни в селата Мещица, Студена, Големо Бучино, Рударци, Кладница, Драгичево, Кралев дол, Боснек и Чуйпетлово, както и в кварталите Изток, Църква, Калкас и Бела вода. В останалите населени места на територията на общината заявките вече са изпълнени.
 
„През изминалата година бе поставено началото на една иновативна кампания в община Перник и така започнахме решаването на проблема с безстопанствените кучета в града и населените места. Имахме трудности, но направеното за една година не е малко“, каза секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков. Той допълни, че има още много работа и много път да се извърви, защото няма как за толкова кратко време да се случат чудеса. „Работим изключително добре с общинския приют за безстопанствени кучета и Фондация „Четири лапи“, които приемат присърце амбициите ни да се справим с проблема, който стои нерешен от години“, подчерта Жлябинков.
 
Кампанията по кастрирането на домашни кучета в селата също върви успешно. До момента има над 700 заявки и продължават да се получават още. Кастрирането е напълно безплатно. Собствениците на домашни кучета се освобождават и от годишната такса в размер на 50 лева.
 
Д-р Маргарита Чанкова от Фондация „Четири лапи“ припомни, че Община Перник е първата в страната, започнала такава кампания. Тя добави, че вече има интерес от други общини да следват този опит. „Много е важно, че се работи по кастрирането на дворните кучета. Така ще се пресече пътят на домашните животни от двора към улицата. Реагираме на всички подадени сигнали и имаме пълната подкрепа на общинската администрация“, коментира д-р Чанкова.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK