ЦИК представи образците на бюлетините за местния вот

Снимки: БГНЕС

Тя ще съдържа имената на всички съветници

Централната избирателна комисия показа образците на бюлетините за предстоящия местен вот в София, предаде репортер на БГНЕС. Най-дълга и най-широка е листата за избор на общински съветници.

Тя ще съдържа имената на всички съветници е и широка заради необходимостта да се прави преференциален вот, като най-вероятно тя ще трябва да се прегъва поне четири пъти.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че за първия тур на вота ще са необходими над 19 млн. бюлетини, като приблизителната им стойност възлиза на около 5 млн. лв. Андреев добави, че в столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

„Бюлетината за общинските съветници в София съдържа 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които са регистрирани. В дясната част имаме кръгчетата с номерата за преференциите на кандидатите. С измененията в изборния кодекс те вече са с трицифрено число от 101 до 161. В края на бюлетините има и квадратчето „Не подкрепям никого“. В долния десен край ще бъде изписан фабричният номер на бюлетината. Този път ще се откъсва целият долен край на бюлетината, а не ъгълче от нея“, посочи детайлите Андреев и добави, че изискванията за гласуване остават непроменени.

Говорителят на комисията съобщи, че в предходните дни са постъпили две жалби. Едната е от страна на Мая Манолова, която стигна до Върховният административен съд, който вчера я отхвърли. Другата е свързана с участието на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в БНТ.

„След като разгледа сигнала, който постъпи от СЕМ, и се запозна с видео материала, комисията прие, че е налице нарушение на предизборната кампания от страна на Сидеров в рамките на това предаване. В момента тече процедурата по налагане и определяне размера на глобата, която е предвидено в Изборния кодекс“, обясни той и подчерта, че на този етап не може да посочи краен срок, в който ще стане ясно в какъв размер ще е наказанието на кандидата за кмет на София. Стана ясно още, че БНТ не е поискала да бъде прекратен договора й с партията на Сидеров.

Андреев подчерта, че договорите, които се подписват са двустранни, а ЦИК само ги одобрява и те не са страна по тях.

Той обобщи, че от началото на септември до днес са постъпили общо 91 жалби, от които 13 са срещу съставите на общинските избирателни комисии и 78 свързани с регистрацията на кандидати. По всички тях ЦИК и ОИК са се произнесли с изключение на две висящи жалби, които са в съда. Едната е свързана с решението на ЦИК, който определи три приемателни пункта за прием на книжата.

Говорителят подчерта още, че кандидатите за кмет на София вече са 20, тъй като са отхвърлили решението на ОИК да не регистрират кандидатите на „Християндемократическа партия на България“.

Стана ясно още, че 8 кандидати с чуждо гражданство ще се борят да спечелят доверието на гласоподавателите в Царево, Варна, В. Търново и на други места.

Към момента са регистрирани и три сдружения, които ще осъществяват наблюдение на изборите. Това са Асоциация „Прозрачност без граници“, сдружение „Младежи за Балканите“ и сдружение „Федерация на независимите студентски дружества“. Сега е моментът социологическите агенции, които искат да правят екзит пол в деня на изборите да се регистрират. Срокът е до 19 октомври./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK