Край на хаоса с тютюните без сключени договори

Снимка: Infomreja.bg, архив

Край на хаоса с тютюните, отглеждани от производителите без договори. От тази година, според новите поправки в Закона, влизат в сила санкции за съхранение и отглеждане на тютюни без сключени договори с фирми купувачи. 

Това гласи в изпратената до общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча заповед на земеделския министър Десислава Танева, с която се  уведомяват тютюнопроизводителите, че до 03.06 2016 година се удължава срокът за сключване на договори с производителите за изкупуване на суров тютюн от реколта 2016.

В заповедта се казва още, че регистрацията на личните данни, информацията за площите и регистрацията на договора за изкупуване на тютюн се извършва едновременно при регистрация на производителя, а не на етапи. 

Корекция във вписаните данни може да бъде направена до 5 дни след извършване на регистрацията.Тя е едногодишна и не се прехвърля автоматично за следващата година.

За приключването на регистрацията и успешното въвеждане на производителя в регистъра се изискват задължително копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн и документ за правното основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка.

Имоти с площ до 5 дка се установяват с всички документи, допустими като доказателство – скици, декларации и др.,които представляват  информация, индивидуализираща земеделските земи, върху която се отглежда тютюн с площ до 5 дка.

Необходими са още копие от протокола за количествата изкупен тютюн за предходната година, като такова не се прилага за лица, които не са произвеждали тютюн през предходната година.

Важното за всички тютюнопроизводители е да знаят, че за един земеделски имот се регистрира един договор, на едно лице, за един купувач. Когато за един имот се представят два и повече договора, то площта по договорите не трябва да надхвърля площта на имота.

Сключването на договор от страна на тютюнопроизводител не поражда допълнителни задължения и санкции към него. Санкция е предвидена и произтича от факта ако се съхранява и отглежда тютюн без договор.

Отглеждането на тютюн в страната без да има сключен договор и без производителят да бъде вписан в регистъра се счита за нарушение, се казва още в заповедта на земеделския министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK