Край на джипките на Рилските езера. Коне ще носят материали в планината

Снимки: БГНЕС

Това съобщи екоминистърът Емил Димитров, който присъства на първата копка на Контролно-информационния пункт в района

Край на джиповете с туристи и търсещи офроуд приключения в района на Седемте рилски езера. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров, който присъства на първата копка на сграда за половин милион лева на територията на Национален парк „Рила“, която ще бъде база на спасители и информационен център, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Контрол дали джипове продължават да се движат или не в планината, ще осъществяват служителите на парк “Рила”, както и от РИОСВ София.

“От днес офроуд Седемте рилски езера и автомивка Седемте рилски езера се затварят. Хората от този лифт нагоре ходят пиша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да я пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа”, каза Емил Димитров.

Стана ясно и, че се възстановява проектът по рекултивация на пътеките в района на Рилските езера. Вече тежка техника няма да се качва в района, а всички материали ще се пренасят с коне, категоричен беше министърът на околната среда и водите.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK