КРАЙ ЦАРЕВЕЦ: Спектакъл представи въстанието на Асен и Петър

Снимка: opoznai.bg

Спектакълът „Величието на Асеневци“ показва една от първите идеи за национално обединение

В навечерието на Димитровден във Велико Търново беше отбелязана важна дата за българската история – въстанието на болярите Петър и Асен освободило България от византийското робство.

Атрактивен спектакъл, пред крепостта Царевец, върна времето назад  - в края на XII век, когато братята боляри Петър и Асен възстановят Българското царство отхвърляйки  византийското робство.

„Това е една историческа дата, която има огромно значение за българската история, но на този ден, в нашия град, това събитие е на особена почит“, казва Нелина Църова – община Велико Търново.

В ролята на братята Петър и Асен, и антуража им, се превъплътиха професионални и непрофесионални актьори. Но, за да играеш владетел се искат и познания по история.

Спектакълът „Величието на Асеневци“ показва една от първите идеи за национално обединение, записани в историята ни. А примерът е даден от братята Петър и Асен.

Освен историческият поглед към годишнината в спектакъла място намери и огнено шоу, и спектакъла „Звук и светлина”.  /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK