Крадци плячкосват земеделската продукция в Баничан

Кметът на Баничан Димитър Тропчев, снимка: infomreja.bg, архив
Жителите на село Баничан не помнят от години такова яростно нашествие на нощни крадци на селскостопанска продукция, на която разчитат да изхранват семействата си през зимата. Хората са категорични, че нощем по полето и гората вилнеят организирани групи за кражба на дървесина и на селскостопанска продукция. Крадците наблягат предимно на площи, засадени с корнишони, тъй като цената им тази година е висока и с десетина откраднати килограма си осигуряват по 30-40 лева надница.
 
Унищожени са градини с домати, кромид и всичко, което може да бъде изтъргувано, оплакват се местните производители.
”Язък за труда ни, къщите ни ще останат празни тази  зима за сметка на наглите крадци”, жалват се те. Отскоро хората се организират на групи да дежурят нощем по полето, но признават, че се страхуват от сблъсък с крадците. Преди няколко дни горски служител и екополицай бяха пребити след опит да спрат двама братя-бракониери.
 
„Ще се избиваме ли по полето, война ли ще водим, за да си спасяваме продукцията не знаем, но сме решили с всички средства да се защитиме", коментират стопаните от гоцеделчевското село.
 
Те дадоха пример от миналата нощ, когато крадци плячкосали няколко ниви.
 
„Всяка година е имало кражби по нивите в Баничан, но сега положението е страшно. В кметството всяка сутрин идват десетки хора и се оплакват, че нивите им са опустошени през нощта", потвърди полското нашествие на крадци кметът Димитър Тропчев. В селото няма полски пазачи и се разчита на горските стражари и екополицаите, които докато дебнат и залавят бракониерите в гората, други банди от крадци действат в полето.
 
Мъжете от Баничан се организират и застават на постове в полето вече всяка вечер като не гарантират какво ще се случи ако заловят крадци в нивите си.
 
Относно инцидента от миналата вечер при който бе прострелян единият от заловените бракониери Стоян Славчев, местните от Баничан разказват, че в селото им имало изградена цяла престъпна схема с участието на доста хора, разпределени за бракониерство за крадене на дърва за огрев, селскостопанска продукция и незаконен лов. Без помощта на полицията, лесничейството, екополицията и местното население ще е невъзможно решаването на проблема с полските кражби.
 
Жителите на Баничан са вдигнали ръце от крадците, които вилнеят в района

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK