КПКОНПИ установи конфликт на интереси за директора на МБАЛ-Велинград

Снимка: Infomreja.bg

За д-р Жеко Чешмеджиев приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 14 620 190.96 лв.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Т. Ч. на стойност 14 170 428.01 лв. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за пране на пари в периода 2014-2018 г.

В Окръжен съд – Плевен са внесени два иска срещу В. С. (на стойност 48 598 лв.) и срещу Я. Я. (на стойност 80 101 лв.). Те са с обвинение за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. С. и Я. са се представяли за длъжностни лица – служители на Криминална полиция.

Иск на стойност 321 063.95 лв. е внесен в Окръжен съд – Стара Загора, срещу Др. Д. Той е с повдигнато обвинение за това, че като управител на „Ю.“ ЕООД – гр. Пловдив, е избегнал плащане на данък добавена стойност (ДДС) в особено големи размери.

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Велинград /МБАЛ – Велинград/. Болницата е общинско дружество, а освен нея Община Велинград е едноличен собственик на капитала и на друго здравно заведение – „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД. Д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ - Велинград от 2015 г. Отделно от това, между него и „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД през 2018 г. и през 2019 г. са сключвани граждански договори, по силата на които той оказва в центъра специализирана медицинска помощ като лекар ортопед – травматолог. Такъв договор действа и през настоящата година /от 02.01.2020 г./ и така управителят на МБАЛ - Велинград упражнява лекарска практика, за която получава съответно заплащане и в друго лечебно заведение във Велинград /Медицинския център/. Установено е, че на 01.04.2019 г. д-р Чешмеджиев, като управител на болницата, е подписал договор, с който МБАЛ - Велинград отдава под наем за срок от 5 години на „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД 12 помещения в болнична сграда, ведно със съответното оборудване и техника. Няма решение на Общинския съвет, като едноличен собственик на капитала на болницата, което да оправомощава управителя й д-р Жеко Чешмеджиев да отдава под наем такава болнична собственост. Според Комисията, по този начин е реализиран конфликт на интереси - чрез икономическа свързаност: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика. Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833. Ако решението на КПКОНПИ влезе в сила, той следва да бъде освободен от длъжността управител на МБАЛ Велинград.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и  документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За д-р Жеко Чешмеджиев приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK