МО кредитирало частни фирми с държавни пари

Снимка: Infomreja.bg

Възложена е и поддръжка на Фейсбук платформа на стойност 36 хил. лв.

Състоянието на отбранителните способности на Въоръжените сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, които произтичат от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат, както и в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Това каза днес, 3 юни, министърът на отбраната Георги Панайотов. Той подчерта, че изпълнението на задачите се извършва в условията на различни ресурсни и технологични ограничения, като се предприемат действия за тяхното поетапно намаляване.

На пресконференцията, в която участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министър Панайотов представи двамата заместник-министри на отбраната Александър Петков и Пламен Йорданов.. 

Министърът на отбраната открои основния приоритет на служебното правителство - организирането и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори. Министерството на отбраната ще подпомогне Министерството на външните работи при провеждането на изборите зад граница.

„Задачата ни е да осигурим нормалното функциониране на Министерството на отбраната. Това означава Въоръжените сили да продължат подготовката си за изпълнение на задачите за отбрана, осигуряване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България“, подчерта министър Панайотов. Той припомни, че има решение на НАТО за изтегляне на всички контингенти, участващи в мисията на Алианса в Афганистан. „Един от приоритетите ни е осигуряване на гладкото и безпроблемно изтегляне на нашия контингент и прибирането на нашите момчета и момичета в България“, подчерта министърът.

Като приоритет той посочи и активното  участие на България както в НАТО, така и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Министър Панайотов коментира и хода на трите модернизационни проекта. „Работата по проекта за нов многоцелеви изтребител Ф-16 върви гладко, основните дейности за приемането на новите изтребители са концентрирани във военновъздушна база Граф Игнатиево, където целево са заделени 300 млн. лева за дейности свързани с инфраструктурата“, каза министър Панайотов.

Той припомни, че е сключен договор с германската фирма „Люрсен“ за придобиването на два модулни патрулни кораба. „Това, което аз лично не знаех, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Беше ми обяснено, че това е нормален процес. И все пак е важно да се знае, че предстои да се работи по проект за закупуване на боеприпаси за двата кораба. Цената на тези боекомплекти варира между 400 млн. лв. и един милиард“, коментира Георги Панайотов. 

Той съобщи още, че проектът за бронираните машини на Сухопътни войски не е осъществен, тъй като фирмите, допуснати до финалния кръг, са подали оферти, които значително надвишават одобрените средства. „На среща с представители на едната от фирмите в отговор на мой въпрос защо се е получило така, ми бе обяснено, че дадените първоначално спецификации са променяни в около 90 позиции, което е принудило участниците в търга да сложат т.нар. буфери и това е довело до цена, неприемлива за България“, обясни министър Панайотов.

Министър Панайотов предостави информация по извършени проверки в структури на Министерството на отбраната.  Към момента е приключила проверката на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 г. и 2019 г. Очаква се в следващите дни да излязат и резултатите за 2020 г. 

Като притеснителен той посочи фактът, че в над 90% от случаите обществените поръчки са осъществявани чрез директно възлагане, без провеждане на пазарно проучване и консултации с евентуални изпълнители. „Другият констатиран проблем е със 100% авансово предплащане, което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства“, каза министър Панайотов и уточни, че това е ставало при несъобразяване с препоръки на финансовото министерство за въздържане от авансово разплащане.

В подкрепа на казаното той посочи, че през 2018 г. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане, а през 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 148 840 лв., от  които 36 375 684 лв. са осъществени по същия начин. „Това означава, че за 2018 г. 92% от поръчките са възложени директно, а за 2019 г.  - 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност почти 160 млн., от които 99% са дадени на директно възлагане“, допълни министър Панайотов. 

Като смущаващо той посочи и отсъствието на заложени срокове за стартиране и изпълнение в обществени поръчки, свързани със строителни и ремонтни дейности. „Мога да ви цитирам случай, в който при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение, само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството е започнало година и половина след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 975 835 лв.“, каза още министър Панайотов. 

Резултатите от приключилата проверка на дейността на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 г. и 2019 г. са изпратени както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения при прилагането на Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите. От своя страна министърът на отбраната е разпоредил изготвяне на план за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушения с посочени конкретни мерки и действия. 

Към момента текат проверки в „ТЕРЕМ“ ЕАД и в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, като при предходна проверка в Агенцията са констатирани редица пропуски. 

Във връзка с договори с медии, които Министерството на отбраната е сключило, министър Панайотов посочи, че в периода януари-март 2021 г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията „Бъди войник“ в две национални телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. Той допълни, че е бил сключен договор с фолклорна телевизия за изготвяне на предавания с военна тематика на стойност 36 хил. лв. с ДДС, при условие, че Министерството на отбраната разполага с Военен телевизионен канал на бюджетна издръжка, като за целта дори е бил предоставен достъп до неговия видеоархив. „Възложена е и поддръжка на Фейсбук платформа на стойност 36 хил. лв., при положение, че тази дейност е извършвана от щатни служители на пресцентъра на Министерството, за което не е имало допълнително заплащане“, каза в заключение министър Панайотов.       

На пресконференцията министър Панайотов съобщи, че вчера в Чешнегирово при изпълнение на парашутни скокове е станал тежък инцидент с двама пострадали. Единият военнослужещ е получил фрактури и е настанен във ВМА, като прогнозите за лечението му са да се възстанови напълно. Вторият пострадал е курсант от Националния военен университет, който е участвал в свалянето на парашут, закачен на дърво. Курсантът е бил ударен от счупен клон на дърво, при което е получил черепно-мозъчна травма. Той е настанен за лечение в пловдивска болница.

В отговор на журналистически въпрос министър Панайотов отново потвърди пред журналисти, че инцидентът от 11 май т.г. в Чешнегирово, при който военнослужещи от съюзнически войски навлизат в частен имот,  е очевидно недоразумение. „Това една неприятна грешка, при която няма грубости, заплахи или физически контакт. За щастие случаят е приключил без да има наранени, без да има пострадали, но хората са били стресирани. Неприятно е, съюзническата страна пое е ангажимент да не допуска подобни инциденти, ние също сме научили своя урок“, каза той. В допълнение министър Панайотов разясни, че при разпоредената от него незабавна проверка е установено, че двама офицери от Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив не са докладвали за случая. Предстоят и проверки на Прокуратурата и на Инспектората на МО, които трябва да установят защо не е предоставена информация за случилото се и отговорните служители да понесат сериозни наказания. Министър Панайотов уточни, че инцидентът е станал на 11 май, а той встъпва в длъжност на 12 май.

„Едно от първите ми действия като министър на отбраната беше да спра обществената поръчка за доставката на два луксозни автомобила поради отпаднала необходимост“, каза министър Панайотов в отговор на въпрос и допълни, че по другите два пункта за  доставка на леки  автомобили, от които Министерството има нужда, процедурата продължава.

Министър Панайотов съобщи, че в скоро време ще бъдат предложени на Министерския съвет да одобри кандидатури за директори на служба „Военна разузнаване“ и служба „Военна полиция“. И двете служби според него твърде дълго стоят без титуляр. 

На въпроси за закупуването на боеприпаси за новите патрулни кораби началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че при провеждането на процедурата за реализацията на инвестиционния проект Министерството на отбраната се е вместило в сумата, определена от Народното събрание.  „По същество цената за придобиване на двата модулни патрулни кораба, които по друга класификация са между голяма корвета и малка фрегата, е безпрецедентна в този вид сделки – за по-малко от 500 млн. евро с ДДС ние ще придобием два много качествени военноморски съда“, заяви той. „Не можем да планираме закупуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на кораба“, посочи той. Бяха отправени оферти към няколко фирми. Фирмата, която спечели, кандидатства с определена конфигурация на артилерийско, противокорабно, противоподводно, противовъздушно въоръжение. След като е в ход изпълнението на договора ще се изготвят технически спецификации, за да може да се обяви поръчки за доставки на боеприпаси. Доставката на боеприпаси не е еднократен процес, той е непрекъснат процес. До получаването на първия нов кораб през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно“, разясни началникът на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK