Акция "Зима" в действие

Снимка: МВР

Тя се провежда от 21 до 30 ноември

В хода е третата кампания в рамките на акция „Зима”- „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Тя се провежда от 21 до 30 ноември. Екипи на Пътна полиция осъществяват заселен контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия на територията на страната.

Основно ще се следи за изправност на светлините и проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма. Ще се проверяват системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител. Засилен остава контролът за скорост, употреба на алкохол, наркотици и правоспособност. 

ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ ЗА ТЕХНИЧЕСКАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛИТЕ

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА! 

Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност. 

Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете. 

Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове. 

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си! 

Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност. 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK