Ковачевци представи фолклорното си богатство в Сърбия

Снимки: Община Ковачевци

Делегация, водена от кмета на Община Ковачевци, Васил Станимиров, посети отново град Ягодина, Република Сърбия. Посещението представи местното културно наследство чрез изяви на фолклорни групи от община Ковачевци.

В състава на делегацията бяха фолклорна певческа група „Веселие“, танцов ансамбъл „Български ритми“ при Народно читалище „Георги Димитров-1928“- село Ковачевци, певческата група за автентичен фолклор „Калищенските баби“ при Народно читалище „Методи Андонов-1927“- село Калище, придружени от техните председатели и художествени ръководители.

Васил Станимиров получи покана за визитата при посещението на Драган Маркович Палма в Ковачевци, през месец май, а повод рождението на Св. Йоан Кръстител - празникът, който народният представител от партия „Единствена Сърбия“ и председател на тамошната Скупщина почита ежегодно с тридневни мероприятия на открито.

На лятната сцена, която се намира в близост до парка в Ягодина, ковачевските групи пяха и веселиха сръбската публика. Певиците и танцьорите, представиха богатството от песни и танци с много емоции и настроение, а изпълненията им бяха излъчени по телевизия „Палма Плюс“.

Деца и големи, младо и старо, се докоснаха до уникалното българско фолклорно наследство. Публиката пя и се весели, просълзена и с умиление, а концертът бе закрит с песен за България.

Участниците се прибраха от Сърбия с усмивки и прекрасни спомени от едно вдъхновяващо, истински българско събитие, което донесе много радост и трепети на всички в Ковачевци.

С тези изяви на сцената в Ягодина и взаимоотношенията в междукултурния обмен, двете общини затвърдиха своето сътрудничество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK