Ковачев: ЕС ни беше забранила розови домати и ракия? Сега пък ни насаждат друг страх

Снимка: Булфото, архив

Защо е нужна евроинтеграцията на Западните Балкани, какво ще се преодолее чрез нея и защо Европа избра България да я сближава с Турция, коментира пред Novini.bg евродепутатът от ГЕРБ/АНП Андрей Ковачев. Евроинтеграцията на Западните Балкани е изключително важна поради много причини.

Една от тях е това, че ние ще имаме един прогнозируем съсед и ще може преодолеем миналото и това, което ни е разделяло толкова години – войни, несправедливи договори, несправидливи граници, насаждане на омраза. Ковачев коментира и заседанието на парламентарния комитет между ЕП и Македония.

Той напомни, че самото провеждане на заседанието е било историческо. „На това заседание бе гласувана една резолюция, която в последствие бе приета и благодарение на нея Македония ще започне преговори с ЕС, а проблемът с Гърция няма да може да ги блокира. Така Македония ще излезе от този омагьосън кръг, в който е 25 – 26 години вече“, каза той. „България успя да преодолее проблемите с Македония“, напомни Ковачев.

Относно това дали трябва Гърция да диктува новото име на Македония и дали е погрешно, че се изключва България като страна по темата, Ковачев заяви, че на Балканите всички сме най – велики и всички като че ли се опитват да монополизират едно или друго име. „Гърция се опитва да монополизира името Македония, македонците се опитваха да кажат, че съществуват от древността.

Тези извращения на историята трябва да бъдат преодолени. Всички сме видели. Ако погледнем фактите от историята, ще видим колко много мъка е насъбрана в нашия регион и затова е много важно ние да надживеем тази инерция от миналото и да не казваме Македония е само..., а Македония е географска област и там живеят различни етноси“, каза евродепутатът. Относно това защо Европа избра България да сближава Турция с ЕС, Андрей Ковачев заяви: „Ние сме непосредствени съседи с Турция, ние имаме исторически насъбран най – много опит с Турция. Не трябва ужасната 2017 година за отношенията нс ЕС с Турция да се повтаря.

Ние сме си наистина взаимно нужни. Нямаме две мнения по темата – на нас ни е нужна Турция по отношение на сигурността. Турция има нужда от ЕС пък по отношение на икономиката, на митнически съюз. Те искат разширяване на митническия съюз. Една голяма част от външните инвестиции идват именно от ЕС, така че формирането на БВП на Турция зависи много от експорта към ЕС. Но ние все пак не можем да си затваряме очите за случващото се в самата Турция. Трябва да отворим вратата за преговори и за това да се мотивира Турция да приеме европейското законодателство.

Какво по-добре да имаме съсед, който е прогнозируем и да знае какво ще се случва в краткосрочен и в дългосрочен период“, заяви Ковачев. Андрей Ковачев коментира и Истанбулската конвенция и случващите се дебати, протести и обвинения около нея. Според него всичко е една перфектно проведена манипулационна кампания срещу ЕС и се играе със страха на хората. „Въпреки че самият документ е на Съвета на Европа, не на ЕС и е част от постоянните опити да се дескредитира всичко идващо от Европа в полза на друга ориентация. Какви ли не неща ЕС не забраняваше – розовите домати, ракията, а сега използват Истанбулската конвенция, която е на Съвета на Европа и тя е изключително и само за защита на жените от насилие и срещу домашното насилие. Много хора, които уважавам се хванаха на манипулациите“, каза още евродепутатът.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2
loading...