Котки хибриди се появиха на Витоша

Снимка: МОСВ

Фотокапани са заснели диви котки с нетипични външни белези. Те са с бели крака, с по-тънка опашка и цветни петна по козината. „Истинските“ диви котки са сиви, с характерни по-тъмни кръгли ивици на опашката. Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида.

Това показва проучване на популацията, извършено със средства на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ по проект „Дейности за устойчиво управление на Природен парк Витоша“. Според учените новите обитатели на парка са получени чрез кръстоска между диви и домашни котки от селата в полите на Витоша. В доклада се посочва, че хибридизацията е най-голямата заплаха за вида. Степента на замърсяване обаче може да се докаже само генетично.

Дивата котка е включена в Червената книга на България и е под защитата на Берлинската конвенция и Конвенцията за търговия със защитени видове (CITES). Находищата й на територията на парка са установени чрез поставяне на снимащи устройства, снабдени с инфрачервена светкавица.

Средната численост на популацията е между 62 и 80 индивида. За сравнение плътността на вида в Пирин е два пъти по-ниска. Причината е, че Витоша е покрита с разнообразни гори, в които има достатъчно храна.

Дивата котка се храни с гризачи и птици. Живее предимно на височина от 800 до 1400 метра. Предпочита да се движи и да ловува нощем, вероятно, защото се крие от хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK