Костов: Категорично сме "за" Синя коалиция

Иван Костов, снимка: БНЕС

Категорично сме "за" Синя коалиция, за единна истинска десница, заяви в доклада си пред Десетото Национално събрание на ДСБ лидерът на партията Иван Костов, пише vesti.bg.

"Ние не се радваме на случващото се в СДС. Единната истинска десница загуби още една своя опора", продължи той.

Тежко са ударени организирани членове, симпатизанти и избиратели на дясната коалиция, каза още Костов. Не можем да сме безучастни, когато уж "сестринската партия" ГЕРБ успя в едно разрушително начинание, което е мечта за посткомунистите още от момента, в който направихме своето първо самостоятелно правителство, допълни той.

Но този успех на Борисов и Цветанов е частичен. В парламента има Синя коалиция, има ни нас ДСБ, бе категоричен Иван Костов.

Нашата непримиримост към БСП и Доган ни мотивира да заявим веднага, че при каквито и да е обстоятелства не можем да бъдем в коалиция с тяхл каза Костов.

Тази наша позиция е естествена и логична последица от дълбоките ни идейни и ценностни различия, от саботирането им на демократизацията и модернизацията на България, от нашето категорично осъждане на техните пороци и вредни корупционни управленски практики, каза Костов. В днешните условия те не са наш пряк съперник за доверието на избирателите, продължи той. Такива са ГЕРБ и партията, представяща се за Движение

"България на гражданите", която е поредният опит на хора от кръга на Сергей Станишев и на ренегати-кариеристи да откраднат демократичните гласове, заяви Костов.

Срастването на властта на последните три правителства с монополите е основната причина страната ни да затъва вече четвърта година в икономическа криза и депресия, е тезата на лидера на ДСБ и бивш премиер в правителството на ОДС.

Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори - енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките. Монополните цени, често превишаващи международните, намаляват реалното потребление на домакинствата и убиват семейния, малкия и среден бизнес.

Тези злоупотреби с цените доведоха до закриването на значителна част от фирмите - 1/3 в строителството, близо половината в търговията, значителна част в индустрията и услугите, посочи Костов. Според него едва половината от фирмите се пререгистрираха, а в половината от регистрираните няма нито един зает работник. Повече от 300 000 души престанаха да се самонаемат и осигуряват. Почти всеки трети млад българин е без работа.

Единствено икономическият растеж увеличава ниските доходи и намалява високата безработица. За него са нужни инвестиции. У нас те намаляха драматично и причина за това е, че предварително разпределеният и затворен от олигарсите пазар не допуска откриване на нови производства, категоричен беше Костов и като бивш премиер на страната от 1997 до 2001 г. по време на управлението на ОДС.

Мнозинството от българите се страхуват от ширещата се престъпност и от милиционерското насилие. Ние сме единствената страна в ЕС, в която масово обират селски домове; единствените, които не можем да се развием високодоходно интензивно земеделие, поради масова полска престъпност. Поради това, че силови групировки налагат несправедливи цени на продукцията на земеделците.

Стигнахме до безпомощното признание на отговорния вицепремиер, че страната ни е "оазис на организираната престъпност". У нас властва беззаконието. Има отказ от правосъдие. Законът не се прилага еднакво за всички. Правозащитните и съдебните ни органи са под постоянно критично наблюдение от ЕС, подчерта Костов.

ОТ ДСБ предлагат радикална реформа на МВР, прокуратурата и съда, включително промяна на Конституцията, допълни той.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK