"Топлоснабдяване Банско" с горещи проблеми през студената зима

Колаж: Infomreja.bg

Иван Кадев: Поисках освобождаването на Мунин като управител, но не и от отговорността му

Проблеми с топлото в студената зима в Банско доведоха до разгорещяване на страстите на сесия на Общинския съвет.

Причината е тежкото финансово състояние на общинското дружество „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД, което поддържа всички обществени сгради, детски градини и училища. Досегашен управител на дружеството е Димитър Мунин.

Неговото име вече няма да фигурира като ръководител след гласуване на съветниците. Явни доказателства за безстопанственост и довеждането до криза на общинското дружество заварва новото управление на Община Банско в лицето на кмета Иван Кадев. Към момента дружеството е управлявано от Тодор Тренчев.

Градоначалникът на курортния град бе потърсен за коментар от ИНФОМРЕЖА, като Кадев сподели:

Още след приключване на изборите по предварителна информация, достигнала до моя екип и мен, в, че във фирмата се случва нещо нередно. Инициирахме среща с Д. Мунин, на която попитахме какво е състоянието – финансово, техническо, технологично, той каза, че е депозирал оставката си пред Общината.

Помолихме го да не бърза, защото има процедура – той трябва да бъде освободен от ОбС, който го назначава за управление на общинско дружество.

След като официално встъпих в длъжност и бяха направени проверки, се оказа, че фирмата действително е в лошо състояние – нямаше гориво, нямаше пари, обясни Кадев.

През 2018 година Общинският съвет в Банско гласува от бюджета 200 000 лв. за начало на работа на дружеството и осигуряване на гориво, както и пари за ремонти и заплати.

„Тази сума е изразходвана, а в допълнение един финансов разчет показа, че около 130 000 лв. са задълженията към доставчиците, но никой от тези доставчици не иска да продължи работа с дружество, поради абсолютна загуба на доверие“, допълни Кадев.

Попитахме кмета дали Мунин е дал обяснение за състоянието на дружеството:

„Преди какъв отчет е давал на предишното ръководство – не знам, но това беше фактическото състояние, което ние намерихме при встъпването в длъжност.“

Предстои одит на дружеството.

Наред със задълженията не са изплащани и заплати на служителите в рамките на 2-3 месеца.

А дали прокуратурата ще бъде сезирана при доказване на нарушения от страна на досегашния управител, Кадев коментира:

Спрямо резултатите от одита ние ще вземем мерки, но без да избързваме – първо трябва да има резултати. За мен това е явна безстопанственост!“

На вчерашната сесия Димитър Мунин не е присъствал. Имало е разговор преди това с Общинската комисия за финансите и с други представители на ОбС. Според тях не е могъл да защити своите тези за финансовото състояние на „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД.

Аз поисках ОбС да гласува неговото освобождаване, но не и освобождаването му от отговорност. Както и да бъде възложено провеждането на одит, за да имаме основа, на която да предприемем действия“, категоричен бе Кадев.

Справка показва още, че договорът на Мунин е бил за година, но след изтичането му е подписан анекс за още година да бъде управител. След края на този срок, трябвало собствеността да бъде прехвърлена от „Тевно“ ЕООД към Община Банско.

През август 2019 Общинският съвет в Банско приема предложението на кмета Георги Икономов общинското дружество да придобие правото на собственост върху централата за изгаряне на дървесини отпадъци. Това трябвало да стане чрез дарение в полза на дружеството от страна на „Тевно” ЕООД.

До думи на представители на „Тевно“ ЕООД, които също са били на среща в Общината, са обяснили, че връзката им била прекъсната от страна на управителя, затова сделката не е финализирана. Има задължения към „Тевно“, както и такси по прехвърлянето.

Смятаме, че сделката трябва да бъде финализирана, каза Кадев.

Вчера ОбС гласува и нов кредит от 50 000 лв. за изплащането на заплати, ток и част от задълженията към доставчиците.

Миналият отоплителния сезон е имало известни проблеми с топлоснабдяването на обектите, поети от дружеството. Проблеми има и сега.

„Ние се договорихме с доставчиците да продължат да снабдяват дружеството с чипс, защото всички детски градини и училища ще останат на студено“, завърши градоначалникът на Банско.

ИНФОМРЕЖА потърси за коментар и Димитър Мунин, който каза, че „Всеки търси под вола теле“.

„Ние възстановихме дружество, което бе изцяло неработещо“, каза Мунин като обеща да направи коментар пред медията ни по-късно.

ХРОНОЛОГИЯ на работата на "ТОПЛОСНАБДЯВАНЕ" ЕООД

На извънредна сесия на Общинския съвет в Банско през юли 2018, свикана по искане на тогавашния кмет Георги Икономов, е взето решение за учредяване на ново общинско дружество с наименованието "Топлоснабдяване Банско" ЕООД.

Община Банско се наема срещу символичен наем от 1 лев стопанисването на отоплителната централа за изгаряне на дървесни отпадъци /чипс/. 

Причината за спешното свикване е писмо от управляващото локалната топлоцентрала на биомаса дружество "Тевно", с което известява прекратяването на работата на инсталацията за производство на топлинна енергия.

През 2006 г. Банско става един от малкото градове в България с екологична централа за производство на топлинна енергия от биомаса. Инвестицията, направена от фирма "Булекоенергия", се оказва губеща, въпреки подкрепата на Община Банско чрез включването на обществените сгради като абонати на топлоцентралата. Инсталацията преминава в ръцете на банковите институции.

Дружество "Тевно" прави опит да я оздрави и управлява за период от няколко години, но окончателно се отказва.

„Това постави общината пред трудната задача да намерим бързо най-правилното решение, за да не останат училищата, детските градини и присъединените частни абонати без отопление през идващата зима. А алтернативата на този етап е една - да преминем в управление на централата за срок от една година, за да обезпечим отоплителния сезон", коментира през 2018 Георги Икономов.

През септември същата година Община Банско закупи лек автомобил за нуждите на общинското дружество.

Решението е взето от Общинския съвет в курортния град. Местният парламент приема да се похарчат най-много 6200 лева за новата придобивка на предприятието.

„Освен автомобил ще се закупят и инструменти, които са нужни за ремонтите. За една година сме наели отоплителната централа. Този пикап ще се използва за нуждите на общината – и за озеленяване, и за поддръжка, и за други дейности”, уточнява Георги Икономов.

През април 2019 е гласувано Общината да вземе банков кредит от 30 000 лв. за покриване на нуждите на „Топлоснабдяване“, но предложението, отправено към ОбС, не е прието с 9 гласа „въздържал се“. Дискусията превизвиква много спорове между съветниците и тогавашния кмет.

„Вместо да се даде възможност на тази фирма, която е общинска и сте я създали вие, да може да си купува евтина суровина през лятото, когато е най-изгодно, я принуждаваме да тръгне през есента или зимата да купува скъп чипс. Това е абсолютно нелогично, безотговорно и ако не е някакво политическо намерение от ваша страна, вотът е против всякаква логика. Още повече без да посочите някакви нормални мотиви за това решение или да дадете някаква алтернатива. Вместо да купуваме сега суровина за 20 лева, ще купуваме наесен за 40 лева. Ако искате да се закрие предприятието, просто кажете”, коментира тогава Икономов.

Александър Весков пък заявява, че е разговаряно с управителя на дружеството Димитър Мунин, който е заявил, че кредитът не е наложителен и не е за закупуване на суровина, а за плащане на заплати.

БИОГРАФИЯ на Мунин:

Между 2011 и 2015 г. Димитър Мунин следва в Университета по транспорт „Тодор Каблешков“.

За 6 месеца през 2008 е ски инструктор на Витоша, а през април 2013 г. е служител на община Костинброд.

През юни 2014 поема инвестиционния контрол на проект "Рехабилитация и доизграждане на водопроводната и канализационната система на района в източната част на Банско".

От февруари 2015 г. до май - за 4 месеца, работи като специалист „Теренни изследвания“ към „Софийска вода“ АД.

Работи и като лабораторен техник от юни 2015 г. - за 7 месеца, по строежа на магистрала "Струма" ЛОТ 2.

От юли 2018 е управител на Отоплителната централна в Банско. 

Като гориво в централата отговаря на дървесната биомаса и се снабдява с два напълно автоматизирани водогрейни котела (всеки от тези е с мощност 5MW), производство на водеща европейска фирма, на базата на най-добрите технологии.

„Топлоснабдяване Банско“ ЕООД има изграден топлопровод с дължина над 5,5 км, в гр. Банско, като може да се използва над 71, използвайте топла вода за отопление и BGV за стопански (хотели, предприятия) и битови нужди (частни къщи), обхващащи и големи чаши от общински имоти.

Според биографията му владее руски, английски и немски.

Има роднински отношения с Георги Икономов, а приятелката му - Десислава Клечорова, е племенница на Икономов и кандидат-общински съветник от ГЕРБ по време на местните избори през 2019.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK