Коронавирус: 117 млн. евро за лечение и диагностициране дава ЕК

Снимка: Infomreja.bg

Комисията увеличи приноса си от програмата на ЕС за научни изследвания

Европейската комисия обяви, че 8 големи научноизследователски проекта, насочени към разработката на терапии и диагностични средства за коронавируса, са избрани след приключването на ускорената процедура за представяне на предложения, обявена през март от публично-частното партньорство Инициатива за иновативни лекарства.

За да могат повече висококачествени предложения да получат финансиране, Комисията увеличи приноса си от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на 72 млн. евро (при първоначално планирани 45 млн.). Още 45 млн. евро ще предоставят фармацевтичният сектор, асоциираните към ИИЛ партньори и други организации, ангажирани с проектите, като така общият размер на инвестицията ще достигне 117 млн. евро.

Мария Габриел, комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: За да се справим с пандемията и да се подготвим за евентуално ново разпространение на вируса, трябва да обединим познанията и ресурсите на публичния и частния сектор. С финансирането от програма „Хоризонт 2020“ и от нашите партньори от сектора и от други сфери ускоряваме разработването на диагностични средства и терапии за коронавируса — основни инструменти, от които се нуждаем, за да се справим с извънредната в световен мащаб ситуация.

Списъкът на избраните за финансиране проекти, с които ИИЛ предстои да сключи споразумения за отпускане на безвъзмездни средства, е на разположение тук.

Избраните проекти са част от общия европейски отговор на разпространението на коронавируса, който Комисията координира от началото на кризата. На 4 май Комисията пое ангажимент за общо финансиране в размер на 1,4 млрд. евро по време на донорската проява за глобалния отговор на коронавируса, като 1 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез „Хоризонт 2020“ и ще бъдат насочени към разработването на ваксини, нови терапии и диагностични средства, с които да бъде предотвратено разпространението на заболяването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK