Корнелия Нинова: Тютюнопроизводителите остават незащитени

снимка:infomreja.bg

Ако поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия бъдат приети, тютонопроизводителите ще останат незащитени, заяви на пресконференция в Благоевград депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Според нея дискусията в Народното събрание е фокусирана единствено върху забраната за пушене и рекламата на цигари, но не и за производителите, чиято съдба остава на заден план.

„Не е ясно кой ще защитава земеделците, когато некоректни фирми откажат да се разплатят за взетата продукция. Досега държавата можеше да отнема лицензи на подобни дружества, но с промените в закона отпадат всякакви механизми за натиск”, коментира Нинова.

Тя даде пример с гръцката фирма „Михайлидис”, която не се е издължила на стотици тютюнопроизводители от цялата страна. Ако бъдат приети поправките, подобни спорове ще трябва да се решават между фирмата и производителите в съда.

От БСП ще настояват тютюнът да се изкупува в присъствието на лицензирани оценители, които да гарантират реалното качество на продукцията. Освен това фирмите ще трябва да минават през специален регистрационен режим.

Корнелия  Нинова подчерта, че държавата и занапред може да осигурява семената за тютюневите лехи. „Ако държавата се оттегли и от това свое задължение, хората сами ще трябва да си отглеждат семена, а това ще доведе до по-ниско качество на тютюна”, обясни депутатката.

 

 

КОМЕНТАРИ

мислител19:07 - 27.02.2012
Господа кирки,лопати,ивановци и тям подобни, всички сте герберски помияри! Та кой чува и се връзомява от пожарникарите и гей яневците в парламента?! Как да промени ТЯ сама нещата пред продажните дянков,миро белята и пр.? Само изборите ще ви изметат от политическата сцена!
kirka.18:35 - 27.02.2012
dobre de.za6to be gospojo samo kritikuva6.xaide svar6i malko rabota 4e mandata ti izti4a...
Надежда18:28 - 27.02.2012
Тая с неизвестен произход нема ли да се скрие некъде.Ограби хората, а сега ги съжалява.Това е патент на БСП.
иван17:56 - 27.02.2012
Ами нали за това те изпратихме там в София да не защитаваш. А ти кво правиш , само констатираш и резултати никакви. Та ние много добре знаем и го носим на плещите си всичко това. Няма нужда от празни приказки и констатаций а реални резултати.

FACEBOOK