Корнелия Нинова ще се бори за лидерския пост в БСП

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ще се постарая да променя БСП отвътре, ще поставя на различна основна коалиционните отношения, ще разговарям разумно и с аргументи с другите политически и граждански субекти за четири национални цели, зад които да застанем заедно, въпреки различността си.

С тези думи Корнелия Нинова обяви решението си да приеме номинациите за председател на БСП и да се включи в битката за лидерския пост на 27 юли, пише actualno.com.

"Ще участвам в това състезание докрай, без самоотводи и договорки в последния момент", категорична бе Корнелия Нинова. Пред журналисти тя обясни, че за първи път в живота и кариерата си променя своята позиция и взима решение да участва в надпреварата за лидер, въпреки че първоначално е заявила, че няма да се кандидатира за лидер.

Причините за това са две, обясни Корнелия Нинова. Първата е подадената оставка от Сергей Станишев, като Нинова припомни, че на влизане на пленума преди подаването на оставката тя е била абсолютно убедена, че Станишев няма да подаде оставка. "Смятах, че трябваше да има промяна в Изпълнителното бюро, но да не отиваме на битка за председателския пост, за не изхабим енергията там, вместо в предизборна битка", коментира Нинова. Втората причина са получените от организации в цялата страна номинации.

Демографският въпрос, здравето, образованието и земеделието са четирите основни теми, по които Корнелия Нинова е готова да бъде инициатор на разговори с всички политически и граждански субекти за дългосрочно и устойчиво национално съгласие.

Нацията се топи и никакви политически различия не могат да оправдаят нерешаването на демографския въпрос, категорична бе Нинова по отношение на демографската ситуация в страната. В здравеопазването експериментите трябва да спрат, като вместо това се стигне до общо политическо решение за гарантирана и качествена здравна помощ на всеки българин. По отношение на здравеопазването, като лидер на БСП Корнелия Нинова се закани да предложи виждане в кои сектори от икономиката да бъдат развивани в следващите 20-30 години и би обвързала здравеопазването с тези сектори. "Ще заложа в училищата и университетите толкова на брой и такива по вид специалности, които да гарантират кадри на фирмите и работа на младите хора в България", обясни Нинова.

Българската земя трябва да изхранва българската нация, категорична бе тя по отношение на възгледите си за развитието на земеделието у нас, като обеща пълна подкрепа за производството на български продукти, за да няма пустеещи земи, да има работа и да не е зависима страната ни от внос в толкова голяма степен.

Пет са основните теми по отношение на подхода в самата Българска социалистическа партия, засегнати от Нинова - идейна чистота, организационна промяна, кадри, стил и коалиции.

Необходима е идейна чистота за това чии интереси представляваме, за характера на социалната държава, за автентичния патриотизъм и българщината, обясни Нинова. По думите й БСП трябва да носи категорична лява същност, изразена в конкретни политики и ясни граници за компромисите по пътя към реализацията на тези политики. "Не приемам тезата, че политиката и изборите вече са само технология. Ще направя така, че те да бъдат спор на идеи и противопоставяне на аргументи и нека по-добрите спечелят", закани се Корнелия Нинова.

По отношение на организационната структура, Корнелия Нинова обеща да възложи повече права и задължения на местните структури, тъй като именно те са прекия контакт с хората. "Цялата конструкция трябва да се размести - от прекалената тежест на централния апарат към общински и областни структури, което означава идейна, финансова и кадрова децентрализация", обясни Нинова.

Вместо кариеристи и ласкатели, ще търся професионалист и естествени авторитети, обеща Нинова по отношение на кадрите в БСП. Те не са заплаха за личните ни кариери, обясни тя и допълни, че в екипа й ще има място и за онези, които мислят различно от нея. "Те са естествен коректив и държат човек далеч от заблудата, че е единствен и непогрешим", коментира тя. Корнелия Нинова обеща да пита и чува много внимателно лявата интелигенция, която нарече "духовният стълб на България".

Изцяло бих променила стила на работа и общуване вътре в БСП и между БСП и другите, обясни Нинова по отношение на стила на работа в столетницата. "Да слезем от джиповете, да излезем от лъскавите костюми, без високомерие да влезем в селската кръчма, в махалите в планината и да говорим, като гледаме в очите", призова Нинова. "Вместо дисбаланс, приоритети, дефицит и бенефициент, да кажем простичко - държава, работа, училище, читалище, здраве, дете, до теб съм", настоя тя.

Въпросът с кого и кога - преди или след избори, Корнелия Нинова обясни, че би решавала само след вътрешнопартийно допитване, като се закани да превърне вътрешнопартийния референдум в основен начин за взимането на важни решения както за партията, така и за държавата. "Ако партията ми възложи правенето на коалиция, то тя ще бъде в писмена, публична и с ясни аргументи форма. Хората в БСП трябва да налагат решения, а не те да им бъдат спускани отгоре", категорична бе Корнелия Нинова.

Пред медиите тя бе категорична, че може да говори в първо лице, единствено число и може да каже, че ще направи БСП първа политическа сила, независимо кой е опонентът й. "Ще нося лична, морална и политическа отговорност за всяка своя дума и действие. Успехите на БСП ще деля с другарите си, а за неуспехите отговорността ще бъде предимно моя", обясни тя като призна, че уважава всички свои колеги, които досега са заявили желание за участие в битката за лидерския пост на БСП и всеки от тях може да работи в кризисни ситуации.

На въпрос дали вярва в честността на изборите за нов председател по време на конгреса, Корнелия Нинова отговори, че вярва на 90% в нея. "Оставям 10% резерв, тъй като в последните дни с бяха проведени разговори дали не бих отстъпила, дали не бих се отказала, но на 90% вярвам в честността", обясни Нинова, като отказа да назове имена на хора, които са водили тези разговори с нея.

 

КОМЕНТАРИ

Сакрат22:17 - 14.07.2014
Ех завис Роска!
До нинова20:22 - 14.07.2014
Нинова, такива като общинският лидер в Х. Димово ли са честни, коректни и мислят за хората???? Ти се прегръщаше с пияницата Боянин???? На такива тъпаци ли ще предоставиш, а между впрочем ти му предоставяше кредит на доверие една година за да бъде подлога на големият ти ухажор Мульо Терзиев и на коалиционният ти партньор Мехмед Имамов. Нинова, ти си една много прозрачна лъжкиня, кой ти даде начална скорост в политиката - СДС и каква си в момента - червена от много пролята "кръв" на политическият фронт или пък си червена от боя, който яде, като "мъж" от г - н Борисов и ще продължаваш да го ядеш във всеки един момент от политическата ти кариера, защото и ти си като любимия ти продажник на ДПС - Серж.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK