Kорнелия Нинова: Ще подкрепим предложения за социални плащания и труд, но не и целия бюджет

Снимка: БСП

„Между първо и второ четене на бюджета за 2017 г. ще подкрепим отделни предложения, касаещи социални плащания и труд”. Това зави лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Тя обясни, че представители на ръководствата на синдикатите са споделили предложенията си за промени в бюджета, а представителите на левицата са представили своята позиция. Председателят на левицата припомни, че преди първо четене ПГ на БСП Лява България е провела консултации с другите парламентарно представени партии и е потърсила съгласие така, че да не остава България през зимата без бюджет за 2017 г.

Тя подчерта, че още повече в бюджета се предвиждат увеличения на заплатите на учителите, на минималната заплата, което социалистите искат да се случи.

„След като не постигнахме съгласие, имаме политическо решение – няма да внасяме предложения между първо и второ четене, няма да пречим на управляващите да приемат бюджета. Ако бъдат внесени предложения от други парламентарни групи, които касаят социални плащания, ще ги подкрепим”, заяви Нинова. 

Тя обясни, че въпросите, които са поставили от синдикатите, са най-вече в посока на труда и социалните плащания. Нинова допълни, че ако предложенията за училищното и детското здравеопазване, средствата за наука, за майчинство, деца с увреждания,  бъдат внесени от други парламентарни групи, ще предложи на ПГ на левицата да бъдат подкрепени текст по текст, но не и целия бюджет. 

По повод на изказвания на депутати от управляващите, че работещите в БАН трябва да спрат да просят от държавата, Нинова коментира, че това отношение е арогантно. Според нея най-нормално е да се инвестира в наука, като това бъде обвързано с производство и придаден продукт. „Заради това арогантно отношение и БВП ще бъде на това ниво и цялата ни икономика ще бъде на това равнище”, заключи Корнелия Нинова.

Народният представител от ПГ на БСП Лвя България д-р Емил Райнов заяви по време на срещата, че в предлагания бюджет няма нито една нова политика, отново има липса на контрол, не е ясно къде отиват парите за здраве, има заложени лимити, които са основен елемент на одържавената каса за рекетиране на болничното здравеопазване.

Той подчерта, че на болниците, на които се отнема разрешението за дейност, им се спира договорът с НЗОК без право на обжалване. „Докато преди направиха пациентите престъпници, сега правят болниците престъпни групировки”, категоричен бе той. По думите му НЗОК не може да изпълни основната си функция – да осигури равен достъп до здравеопазване на всички граждани.

Депутатът от левицата Георги Гьоков подчерта, че в бюджета за 2017 в социалната политика не се забелязва никакво развитие. „Няма наченки на политика за повишаване на доходите, за намаляване на бедността и социалното изключване, замразени са всички социални плащания”, каза още той. По думите му, макар левицата да не внася предложения между първо и второ гласуване на бюджета за 2017 г. ще подкрепи добри политики и предложения в социалната сфера. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK