Корнелия Нинова пред bTV: Ще стана премиер, но коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да правим

Снимка: Ладислав Цветков

Ще бъдем първа политическа сила, а аз ще стана премиер, категорична беше лидерката на левицата Корнелия Нинова, която в продължение на един час отговаряше на въпросите на Антон Хекимян в специално предизборно студио на bTV.

Коалиция с ГЕРБ или ДПС е неприемлив вариант, категорична беше тя.

Никога не съм била член на друга партия, освен на БСП, но не изпитвам носталгия по комунизма, заяви по време на разговора тя.

Не съм живяла богато – сега семейството ми живее с 2500 лв., но зная две и двеста, каза още тя, като добави, че 10% от депутатската ѝ заплата е отивала за членски внос.  

Според нея БСП в миналото е правила комуникационни грешки – макар да са имали добри инициативи, не са ги обяснявали добре. Затова, когато сега вземе властта, тя всяка седмица ще обяснява на избирателите какво е свършила и какво не е успяла.

„Ще чакам делото, той ще загуби в съда”, обяви Нинова относно новината, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще я съди за думите „Ти си крадец”. Нинова уточни, че думите ѝ са изопачени, тъй като тя е използвала поговорката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!”. По думите ѝ това дело е опит Борисов да мобилизира твърдото ядро на партията си.

Лидерът на БСП твърди, че са изопачени и думите ѝ „демокрацията ни отне много”, за които често е критикувана. Нинова уточни, че е имала предвид периодът на прехода.

Не изпитвам носталгия по комунизма, категорична беше социалистката.

Въпреки че се наричаме другари в партията, БСП е най-демократичната партия в България, защото въведохме пряката демокрация, заяви тя.

Никога не съм била член на друга партия, освен на БСП, подчерта Нинова. Тя уточни, че е свързвана със СДС и с Иван Костов, защото по време на кабинета „Костов” е била назначена във външнотърговска фирма.

„Не познавам Костов и не съм близка с него, не харесвах управлението му”, уточни лидерът на социалистите. Именно след този период тя се насочила към БСП по чисто прагматични причини – програмата на партията по отношение на външнотърговската политика.

Баща ѝ е бил член на БКП, но тя няма ясен спомен от периода на социализма, защото е била малка, посочи Нинова.

10% от доходите си всеки месец Нинова внася като членски внос. Докато е работила като депутат вноската е била 250 лв.

Доходът на семейството ѝ е 2500 лв. – нейният и на съпруга й, тъй като синът ѝ живее зад граница.

„Зная две и двеста. Живяла съм и много бедно, и спокойно, но никога богато”, обяви лидерът на БСП.

Предложението на социалистите, ако дойдат на власт, е частично запазване на плоския данък и данъчни облекчения за младите семейства с деца, които имат до определени доходи. Предлагат увеличаване на данъчната тежест само за хората с доходи над 10 хил. лв., които са около 7 хил. души. Те ще бъдат облагани с 20%. За останалите данъкът върху доходите ще е 10%, колкото и в момента, обясни Нинова. 

БСП обещава и актуализация и увеличаване на пенсиите, което ще струва около 800 млн. лв. Те щели да дойдат от ограничаване на контрабандата и като се спре кражбата от страна на т. нар. „паралелна държава” – 10 млрд. лв.

Ще стана премиер, ако спечелим изборите, категорична беше Корнелия Нинова. Относно това с кой ще се коалира, та посочи, че това зависи от резултатите, платформите и преговорите.

По думите ѝ най-близки по идеи и платформи са „Обединените патриоти”, и затова първо тях от левицата биха поканили на разговор.

„Не бихме правили коалиция с ГЕРБ. За нас това не е приемлив вариант (…) ДПС – два пъти понесохме загуби с такава коалиция и трети път не бихме го допуснали. Относно „Воля” – изненада съм от това, което правят в последните дни – завоя, който взимат към БСП. Миналата седмица бяхме посочвани като злото в България, а сега се превърнахме в във възможен партньор. Това означава, че са непоследователни, такива коалиции няма да правим. С партии, които са при нас само да се възползват от властта и субсидиите, коалиции не желаем”, заяви Нинова.

Не мисля за вариант втора политическа сила, сигурна съм, че печелим тези избори, необходима ни е стабилност. Поради две причини – заради заплахата от Турия и заради председателството на ЕС.”

Относно грешките, които са правени от БСП, Нинова заяви, че партията е реагирала на обвиненията, че елитът ѝ е откъснат от хората, и това е поправено с промяната в устава. Сега всички членове избират председателя. Също така е въведена и мандатността – един депутат може да е в парламента най-много 12 години.

„Според мен винаги сме допускали и комуникационна грешка – правим добри неща и не ги обясняваме. Когато стана министър-председател, всяка седмица се изправям пред народа си и ще им обяснявам кое направих и кое не”, обеща Нинова.

По отношение на сигурността, задължително е са се увеличи броят на полицаите и да се направят законови промени, например в Наказателния кодекс да се премахне понятието „маловажен случай”, смята Нинова.

„В МВР трябва да бъдат назначени още 6000 души, това е обективна нужда, за да има справяне с престъпността. Промяната в законите е лесна – специалистите ще се съберем ще ги напишем, друго е трудното – желанието за справяне на „паралелната държава”, каза още тя.

„Не съм участвала в корупция и не бих – категорична съм. Но ми е предлагано, с намек, с убеждения да си променя мнението – когато бях депутат. Казах: „Не ме занимавайте” и приключих въпроса.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не трябва да се меси във вътрешните дела на суверенна България, а го прави – с изказвания на министри, кметове, с действия на посланика си. Българската държава трябва да го заяви дипломатично, но твърдо – трябва да имаме единна позиция, че спрямо ЕС не може да има такова отношение.

Сега у нас има и конкретна протурска партия, която води кампанията си открито и грубо. ДОСТ е абсолютно неприемлива. Това е една от темите, с които бих се обърнала към другите държавници – да се обединим и да защитим националния си интерес и суверенитета”, призова лидерът на левицата.

Трябва да изградим докрай оградата и българската армия да отиде на границата, а също и европейските лидери да изградят обща позиция, както и КСНС да бъде свикан – начерта няколко мерки тя.

Според нея обаче границата не бива да бъде затваряна, а да бъде пазена.

„Искаме равни права с бежанците – дотам ни докара Борисов с това постановление №208. Не сме срещу бежанците, но ако сме в управлението, на третия ден постановление №208 пада. Не отнемаме статута на бежанците, но не задължаване кметовете да им плащат социални и и здравни осигуровки”, заяви Нинова.  

Според нея трябва да паднат санкциите срещу Русия, защото вредят на българския национален интерес, а не постигат ефекта, заради който бяха наложени.

„Не бива да правим избори „или–или” за Русия и САЩ – истинските държавници трябва да разговарят и на Изток, и на Запад”, каза още Нинова.

Няма да се налага да подавам оставка, защото БСП няма да загуби изборите, категорична беше Нинова.

Тя отрича нейната снимка на кон на Тодоровден да е пиар акция. Лидерът на социалистите твърди, че тренира езда един-два пъти месечно и се е качила на кон за първи път на 10-годишна възраст.

 

Снимка: bTV

КОМЕНТАРИ

никой11:59 - 24.03.2017
Ще станеш ама на "путкин "ден Защо всички говорите глупости,не знам Какви програми какви пет лева Никой не казва с какви пари ще реализирате програмите си Контрабандата ще спрете, да ама не ,та политиците я създадохте -и контрабандата и корупцията Опитай се да обясниш на един кандидат студент дето родителите му са никой как ще го пуснат да учи в Щатите. Живяла била бедно-ама ти май се подиграваш и с обикновения човек. Не си ли виждала сега като беше на предизборна кампания как живеят хората Обикновено в повечето семейства работи единия от семейството за около 550 лв и с тях трябва да издържа и двете си деца Обясни на тия хора как да пратят децата си да учат в Америка бедна госпожо
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK