Корнелия Нинова: Мирослав Найденов вдига цената на дървата

Корнелия Нинова, снимка: infomreja.bg, архив

"Министърът на земеделието Мирослав Найденов нареди 42% от добитата дървесина да се продава през Софийска стокова борса, което води до повишаване цената на дървата в най-големия студ", заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Според нея 6  фирми, приближени до властта, ще се "облажат" с 1 млн. и 800 хил. лв., взети от джоба на българина.

Корнелия Нинова обяви, че разполага с документи, които потвърждават думите й - писмо на Мирослав Найденов до Софийска Стокова борса, с което иска борсата да му посочи кои фирми да търгуват дървесината; писмо на Софийска стокова борса до Мирослав Найденов, с което стоковата борса определя без търг и конкурс 6 от 50-те регистрирани фирми.

По думите на депутата от Коалиция за България с тези действия се нарушава чл.22, ал. 4 от Закона за стокови борси и тържища, който забранява „да се предоставя избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица. Нещо повече, смята тя, в това писмо борсата е определила коя от 6-те фирми за кое държавно предприятие да работи", коментира Нинова.

"Изглежда тези злоупотреби не са достатъчни за министър Найденов, та в задължителните указания за продажба на дървесина, които министърът е утвърдил с подписа си, повишава възнаграждението на борсовите посредници от 0, 009% на 0,2% от стойността на договора и то платими преди сключване на борсовия договор. Освен тези пари на борсовия посредник, остават и дължимите такси на Софийската стокова борса. В момента се продават 5 млн. кубични метра дървесина по 60 лв. за кубик. Общата стойност на продаденото е 300 млн. лв.", посочи още Нинова.

Народният представител разкри, че комисионната за горепосочените 6 фирми, приближени до властта, от 0,2% представлява 600 хил. лв. годишно. Договорите са за 3 години, т.е. в студа българинът трябва да плати 1 млн. и 800 хил.лв. допълнително.

"Това наричам безобразие и гавра с хората. В най-студените дни, при недостиг на дърва, да изнудваш хората, за да се обогатяват управляващите, е безобразие", категорична е Корнелия Нинова.

В отговор на случващото се, е сформиран национален инициативен комитет за протестни действия, които ще се изразят в активно присъствие на основни автомобилни пътища и кръстовища в страната с тежка механизирана техника. В този комитет ще участват Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост в България, Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи в България и Асоциацията на горските фирми в България.

Протестната декларация Нинова получила в парламента. "Смятам протестните действия за основателни и справедливи, като депутат от Благоевградски район, в който изключително силно е представен горският сектор", подчерта тя.

 

КОМЕНТАРИ

gogo10:56 - 19.02.2012
abe tiq sa s darveni glavi tiq ne pomniqt nishto a tiq kifla stana golem spesialist razbira ot si4ko a kato iq znam kolko e prosta nemam dymi
Димитър04:55 - 16.02.2012
След високопланинска да се чете "хижа".
Димитър04:54 - 16.02.2012
Това Коалиция за България не е ли БСП, тоест БКП. Корнелия Нинова забравила ли е кой управлявашв България след 1944 г. и в какво положение живееха българите 45 години, та и повече. Нещата и досега не са много по-добре. Ако българите получаваха нормални заплати, никой нямаше да повдигне въпроса за цените на отоплението. Да не говорим и за първобитните условия на отопление, да сте чули в Западна Европа някой да се отоплява с твърдо гориво? Да, може, в някоя високопланинска в подножието на някой алпийски връх...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK