Акцизът за бездимните цигари остава!

Снимка: Infomreja.bg

ГЕРБ няма да оттегли спорния законопроект за повишаване акциза върху бездимните цигари. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на съвместен брифинг с Обединените патриоти.

Предложението за новия акциз беше внесено от ГЕРБ с мотива, че така ще се съберат допълнителни приходи в бюджета – 12-13 млн. лв.

От ВМРО и „Атака” – две от партиите в Обединени патриоти, обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението. Само третата партия в коалицията – НФСБ, подкрепи идеята за по-висок акциз.

Това поведение на коалиционния партньор разгневи премиера Бойко Борисов и от Солун вчера той обяви, че проектът ще бъде оттеглен. 

От думите на Цветанов днес стана ясно, че от ГЕРБ отчитат нарушената комуникация с коалиционните партньори по тази тема и отлагат обсъждането на законопроекта в парламентарните комисии, съобщават от бТВ.

От ВМРО обявиха:

Ние, Патриотите от ВМРО, не бяхме съгласни с подобни действия, които ще ощетят потребителите. Това, както и липсата на предварително съгласуване на законопроекта на Коалиционен съвет, беше и нашият мотив да се възпротивим и да не го подпишем. Само ден по–късно ГЕРБ предизвикаха консултации с парламентарната група на Патриотите, на които ние представихме своето виждане, а именно поетапно и с не повече от 50% повишение на акциза, което да е в рамките на допустимото спрямо наложените практики в Европейския съюз.

Подчертаваме, обаче, че това трябва да стане за сметка на печалбата или поне на част нея, така че цената на изделието да остане на сегашните стойности, но и да бъде спазен пазарният принцип – да бъдат зачетени и защитени както правата на потребителите, така и на производителите.

Патриотите от ВМРО категорично настояваме и получихме уверението от партньорите от ГЕРБ, че парите, които ще постъпят в бюджета от новия данък, ще бъдат разпределени за пенсии, здравеопазване, социални дейности и за българските общности зад граница – друга голяма кауза на ВМРО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK