Корнелия Нинова: Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем. Няма да пречим на бюджета

Снимки: БСП

"Заявихме пред президента нашата позиция – ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем, както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат, да откажем. Ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутати в този парламент".

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след проведени консултации при президента Росен Плевнелиев. Според нея парламентът е с изчерпани възможности и доверие и трябва да се организират възможно най-скоро предсрочни парламентарни избори.

"Заявихме, че нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в каквото и да е редене на служебен кабинет. По Конституция това е правомощие единствено на действащия държавен глава", допълни тя. Нинова подчерта, че ако на изборите хората  гласуват доверие на БСП да управлява, тогава левицата ще поеме отговорността за управлението на страната.

Нинова каза още, че по време на срещата са били обсъдени приоритетите на парламента до края на работата му, когато и да е това. „Поставихме няколко въпроса, сред които промените в изборното законодателство с оглед на това, което ни казаха хората на референдума – да седнем да намерим съгласие за разумните промени, така че да отговорим на очакванията им. Не сме говорили в конкретика“, заяви Нинова.

Като друг приоритет тя посочи приемането на бюджета. „Бюджетът да мине на второ четене и ние, както днес в зала, така и тук пред президента, потвърдихме позицията си – няма да пречим на това. Между първо и второ четене няма да внасяме предложения, включително и предложението за отмяната на плоския данък и намаляването на ДДС. Тези политики, дай Боже, някой друг мандат да ги правим, но няма да пречим на приемането на бюджета на второ четене“, подчерта лидерът на БСП.

„Третото, което ние поставихме от своя страна е да може парламентът да се занимае с няколко законопроекта, на които ние държим – да гарантираме държавната и общинската собственост, Закона за храните, с което да гарантираме българското производство, малък и среден бизнес, и още няколко законопроекта за икономиката на България, по които смятам, че можем да постигнем съгласие да края на този парламент да ги разгледаме“, допълни още Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK