Корнелия Нинов: Законът за тютюна е лош, виновен за това е Георги Андонов

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Новият закон за тютюна и тютюневите изделия е лош, персонално обвинявам вносителя на промените - депутатът от Гоце Делчев Георги Андонов. Това каза в Гоце Делчев депутатката от БСП Корнелия Нинова, която проведе среща с  тютюнопроизводители, животновъди, зърнопроизводители и земеделски производители от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

"В Родопите се води политика за прочистване на населението. Вместо да гледаме възрастните си родители и внуците, ние сме принудени да гледаме гръцки, португалски и испански пенсионери и деца. В коя държава фирмите изкупчици, превърнали се в истински лешояди, на тон тютюн дават по 12% неплатимо. Или на един тон всеки един от нас губи по 140 килограма. Моето семейство всяка година губи по 1000 килограма тютюн, именно от оценените от експертите неплатими количества. Това си е пладнешка кражба. Сега измислиха да слагаме чипове и на магаретата. Таксата е 50 лева. Само  събиране знае това правителство. По-добре на нас да сложат по един чип, та да не бягаме през границата", не скри гнева си  тютюнопроизводителят Юмер Шаматаров от село Вълкосел, община Сатовча. Той допълни, че във Вълкосел се произвеждат по 600-700 тона тютюн, но заради застъпени площи никой от производителите в селото не е получил доплащане за  референтния период.

Присъстващите в залата изразиха мнение, че в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча са допускани  умишлени грешки, за да ощетят производителите и да не получат и лев от така наречения референтен период. „Да се вдигнем на масови протести, та Европа най-после да чуе и нашият глас", предложи партииният лидер на БСП в община Сатовча Милко Серкьов.

"От две години министър Мирослав Найденов отказва да се срещне с Управителния съвет на Асоциациата на картофопроизводителите", оплака се производител от Самоков,  член на управителния съвет на Асоциацията на  картофопроизводителите, който отглежда стотици декари в Неврокопско. "Ние настояваме за това, което ползват нашите колеги от другите европейски държави. Не субсидии за горива, торове и семена, а твърди преферентни цени на горивата за  земеделските ни дейности. Обмисляме сериозен протест, ще запалим тракторите и с тях ще отидем пред Министерството на земеделието, за да принудим министър Найденов да се срещне с нас. Ще се включим с техника и хора и в национален протест", обяви той.

За  доставка на поливна вода земеделците плащат по 27 стотинки за кубик. "Каква себестойност може да формираме, какви печалби да очакваме, а за конкурентни цени не може и да се говори„ оплака се крупният производел на картофи от Самоков.

Според Корнелия Нинова либерализацията на пазара и цените на тютюна поставят производителите в трудни ситуации,   защото липсва държавната субсидия. Според нея ниското ниво на подпомагане в земеделския сектор остава и през 2012 година. Тя бе категорична, че ГЕРБ са излъгали Европейския съюз със заснемането на площите в страната и за 3 милиона лева си  купили сателитни снимки, с които създадали неточности и хаос.  "Персонално обвинявам за либерализацията на закона за тютюна депутата от Гоце Делев Георги Андонов. Законът е лош и води към още по-големи проблеми в тютюнопроизводството", увери Нинова.

Според нея в бюджет 2012 за земеделските производители, тютюнопроизводителите и животновъдите има сериозни отстъпления от предварително обсъжданите приоритети в  сектора. Вече не съществуват националните доплащия.
"С внасянето на  бюджета стана ясно, че секторът няма да получи обещаните 570 милиона лева, а парите са 240 милиона лева. От тях 110 милиона са за зърнопроизводителите, 70 милиона за животновъдите и 60 милиона за тютюнопроизводителите. Така че ниското ниво на подпомагането в земеделския сектор ще продължи и през 2012 година, според приетия на първо четене бюджет за следващата година", заявиха Корнелия Нинова и аграрният експерт Светла Бъчварова. Те бяха категорични, че ориенталските тютюни имат бъдеще и пазарите се разрастват.  

От синдиката "Подкрепа" в Гоце Делчев заявиха, че много жители от града и региона дават заявки за участие в планирания  за 30 ноември национален протест. Масово недоволството на хората е срещу искането на управляващите за премахване на допълнителното трудово възнаграждение за прослужени години, за увеличение на годините за пенсиониране. В момента в  КТ "Подкрепа" в Гоце Делчев тече организация за осигуряване на транспорт за всички желаещи да участват в предстоящия национален протест, коментира регионалният синдикален лидер Андрей Андреев.
 

КОМЕНТАРИ

77713:09 - 28.11.2011
За това което предопреждаваха Корнелия,Бъчварова и участниците в срещата вече е ФАКТ! Страната и регионите са обхванати от масови протестни действия от всички сектори на икономиката!? Следва власта да противодейства малко по твърдо и БУНТА Е НАЛИЦЕ! Наглостта на управляващите е очевадна,хората са гладни,безработни и КАКВО ДРУГО ИМ ОСТАВА?????......
Слави13:37 - 23.11.2011
Не се косете за негативните коментари те са от жълтите ви гости които губят почва под краката си .
Много е верно13:32 - 23.11.2011
Много ми хареса коментара на КОЙ Е ВИНОВЕН.Към това искам да добавя следното:Вместо да кърпят бюджрта на НОИ с увеличаване на пенсионната възраст,ДА ПРЕМАХНАТ ТАВАНА (2000 лв.)на осигурителния доход и всеки да се осигурява върху реалната сума която получава .Пр.ДЕПУТАТА-ВЪРХУ 5-8 ХИЛ.ЛЕВА ,Онези лекари за които писаха,че получават по 30-40000 да си плащат, Да премахнат ПЛОСКИЯ ДАНАК.Така богатите ще плащат по-високи данаци. Знам ,че това няма да се случи,защото засяга интересите на богатите.
кой е виновен01:25 - 23.11.2011
Christos Kenarov ЛИПСВАЩИТЕ ПАРИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО На правителството му липсват пари за да направи бюджета. За това бюджета е супер постна пица. От къде да вземе пари. АЗ ЩЕ ВИ КАЖА: 1. От мнимите чужди предприятия , които са все на загуба. Като Лукойл например. 2. От чуждите предприятия уж чужда пък собственост на българи ./като БТВ например или предприятието за добив на злато/ И с какви пари са ги купили? 3. От действително чужди предприятия , които чрез офшорки и други начини крият данъци. Със закон , като им се наложат тройни глаби за изминалото време и лихви върху данъците - ето ти 15-20 милиарда евра. Минимум. ТОВА ПЪРВО ВТОРО ОЩЕ: Обслужването на външния дълг соледарно и пропорционално да се поеме от предприятията правещи брутния вътрешен продукт. АКО СЕ ПОДХОДИ ПО ТОЗИ РЕД ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА БЮДЖЕТА. Вместо това ще се събарят балкони. За да обеднее българинът още повече. Ако се съборят 3 милиона тераси по хиляда лева ето ти 3 милиарда лева . Ето ти недоволството на един цял народ. НО 3 МИЛИАРДА ЛЕВА СА МНОГО ПО МАЛКО ОТ 20 МИЛИАРДА ЕВРА. ПОНЕ ТАКА АЗ СМЯТАМ. ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЛУЖИ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ЩЕ СЕ ВИДИ ПО РЕЗУЛТАТА. ТОЙ Е ЕДИНСТВЕН КРИТЕРИЙ. Не винаги , като те хвалят от Европа ти мислят доброто. Така хвалиха и Милен Велчев за сделката с външния дълг.

FACEBOOK