Копие на клетва пред иконата на Св. Стилиян в църквата в Сатовча предоставиха на ИНФОМРЕЖА наследници на учителя Тодор Мавродиев

Снимка: Личен архив

Наследници на покойния учител Тодор Мавродиев, в това число и неговата дъщеря Мария Мавродиева - учителка в Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев, по случай вчерашния християнски празник Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител, предоставиха на ИНФОМРЕЖА текста и копието на полагана клетва преди повече от 30 години от учителите пред чудотворната икона на светеца в църквата "Света Неделя" в Сатовча.

Не много известно е, че в сатовчанската черква се намира една от трите чудотворни икони в България на Свети Стилиян Пафлагонийски, който в християнската религия е възприет като закрилник на бебетата и малките деца. Това вероятно е бил и поводът учителите навремето да полагат клетва именно пред неговата икона.

Интересното в случая е, че Свети Стилиян обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите, държащ в лявата си ръка пеленаче или малко дете, а в чудотворната икона на светеца в Сатовча държи не едно, а изненадващо защо цели 14 пеленачета, което прави иконата още по-уникална. 

Чудотворната икона в черквата „Св. Неделя“ в Сатовча и до момента е посещавана от хора, предимно от страната, като пред нея преди години беше отслужен и мобелен за здраве на нашия футболист Стилиян Петров.

Малко известен обаче досега е и фактът, че пред иконата на Свети Стилиян преди повече от 30 години учителите са полагали клетва. Оказва се, че текстът на същата клетва е бил съхранен през дългите му години като учител и директор на училища от бащата на известната в Гоцеделчевския регион авторитетна учителка Мария Мавродиева - Тодор Мавродиев.

Така уникалният текст на учителската клетва преди дни бе предоставен на ИНФОМРЕЖА от наследниците на Тодор Мавродиев. В нея се споменава и името на Свети Климент Охридски, който се почита на 25 ноември, а на следващия ден според християнския календар се чества празникът на Свети Стилиян. Това говори че е твърде възможно преди 30 години учителите с полагането на клетвата си са съчетавали честването на двата празника.

Засега остава неизвестно дали през далечните години учителите от цялата страна на този ден са полагали своята клетва пред Св. Стилиян, или това е било инициатива само на учителите в Сатовчанско.

Екипът на ИНФОМРЕЖА застава зад обмисляната на този етап  инициатива  от учителската гилдия - да се направят усилия за възстановяване на прекрасната традиция всеки учител да полага тази клетва по начин, по който му позволява собствената му религия. 

Ето и запазения от учителя Тодор Мавродиев текст на полаганата клетва от учителите ни преди повече от 30 години:

Клетва на учителите пред иконата на Свети Стилиян

„Уповавайки се върху вечните нравствени устои на моята праотеческа вяра в името на Свети Стилиян Детепазител, в името на първоучителите и създателите на славянското писмо и четмо - Св. Константин Кирил Философ и брат му Св. Методий, в името на педагога, дефектолога и лечителя Св. Климент Охридски, пред лицето на всички присъстващи, които взимам за свидетели и гаранти, се заклевам, че по силата на цялостно придобитите от мен педагогически знания и умения, ще върша напълно и правилно всичко, което е по повелите на педагогическата деонтология.

Тържествено се заклевам да уча и възпитавам всички свои ученици и възпитаници равностойно и без лицемерие, винаги и само според научните истини и знания, като развивам творческите сили и индивидуални способности.

Кълна се да помагам на ония от тях, които се нуждаят от особени грижи и внимание заради болестите, недъзите и страданията им.

Чрез педагогическото майсторство, обич и жертвоготовност да ги обучавам и помагам всячески, така че да се развиват и укрепват като пълноценни и здрави личности, с богат ум и разум, облагородени чувства и добродетелна воля. 

Кълна се да бъда всеотдаен работник на полето на просветата, образованието и културата.

Кълна се да нося в сърцето си мечтата за бъдното благо на моя род и родина, която да предам на своите възпитаници.

Навсякъде, непрекъснато, при всички условия да провеждам процесите на обучение и възпитание с непоколебимото любородно съзнание за голямата поета  днес от мен отговорност пред бъдните поколения и със своето чувство за свещенослужение. 

Заклех се!“.

Покойният Тодор Мавродиев, името на когото и до днес се споменава с уважение и почит сред поколения жители на община Сатовча, е посветил една голяма част от живота си именно на най-благородната и задължаваща професия на учител. Той е бил учител в Сатовча, директор на училището в село Кочан цели 9 години, както и в училищата в селата Плетена, Долен, Вълкосел и Гърмен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK