Копаят тунел “Железница“, най-дългият у нас

Снимки: БГНЕС

Съоръжението ще е с дължина около 2 километра

Край Симитли стартира пробиването на тръбата на тунел “Железница”, част от Лот 3.1 на Автомагистрала “Струма”, съобщи БГНЕС.

Скатът на двете тръби е бетониран откъм Симитли, в момента на дясната се набиват тръби за т. нар. ”чадър”, а на лявата само е маркиран сводът на тунела.

Откъм Благоевград все още се работи по оформяне на площадката.

Тунелът е с дължина 2.2 км, търгът за пробиването му бе спечелен от ДЗЗД „АМ Струма тунел 2018“, в което участват: „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД.

Двете тръби на тунела ще се пробиват с тунелни багери, които са в базата на фирмата в подстъпите към тунела.

Те ще започнат същинската работа по пробиването на тунела на 10 октомври, по неофициална информация в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел изграждан досега у нас. Изпълнението на поръчката е възложено на ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в което участват: „Джи Пи Груп “ АД, „Глобал Кънстръкшън “ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД.

Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Срокът за изпълнение на проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на тунел „Железница“ (от км 366+720 до км 369+000) e 1060 календарни дни. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км.

Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и др. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK