Консултациите при Радев: Думата "изчегъртване" бе заменена от "диалог"

Снимка: Президентство

Всички искат "да си говорят", постовете не били важни, не искали и нови избори

Приключиха консултациите на президента Радев с партиите за връчване на мандат за съставяне на правителство. Програмата за срещи включваше ИТН, ГЕРБ-СДС, БСП, ДБ, ДПС, ИБГНИ. Единствено ГЕРБ-СДС не се явиха. Мотивът: „многократно вече бил нарушен диалогът, а и се водят разговори между останалите партии, които искат да се състави правителство“. Десислава Атанасова в изявление пред медиите съобщи още, че служебното правителство е виновно за терора над ГЕРБ.

От консултациите и изявленията на президента и лидерите на 5-е явили се пред него партии стана ясно, че всички са готови и искат диалог. За Радев е от изключителна важност да се състави кабинет, а идеята на поредни предсрочни избори президентът държи да остане само лоша хипотеза без реализация.

Ясни са и основните проблеми – бедност, липса на адекватно правосъдие, санкции от ЕК, лош имидж пред Европа и света, неработеща икономика. Фокус отново бе главният прокурор и желанието той да бъде свален от пост.

От БСП не поставиха условия, от ДБ също, от ДПС изразиха категорична готовност за подкрепа, от ИБГНИ казаха, че ще подкрепят всеки кабинет без участието на ДПС и ГЕРБ.

Първи се срещнаха с президента от ИТН. Радев напомни задачите, които предстои да изпълнят.

Приветствам ви, че подхождате по различен начин от предишния път и опитите за водене на открит конструктивен диалог с партиите и търсене на приоритети, цели за благото на българските граждани, каза Радев.

От вас зависи кога ще имаме имаме информация кога да бъде връчен проучвателният мандат. Важно е диалогът с партиите да доведат до устойчиво решение. Това зависи от вас и разчитам на обратна връзка. Аз мога д не бързам да връча мандата, обърна се Радев към представителите от ИТН.

Ние разбираме, че отговорността е наша. Ние ще я поемем с ясното съзнание какво се изисква от нас. За нас е важно да бъдат надскочени някой политически пристрастия и точки в програмите, които видимо са несъвместими, би трябвало, опирайки се на общи цели, да излъчим кабинет, каза Тошко Йорданов.

Ние от ИТН ще предложим кабинет. След срещите и вие, и ние ще бъдем наясно ще има ли правителство. Ние не сме самовключени и се надяваме и останалите партии да проявят същото. Не се плашим от избори, но се надяваме България да има работещо правителство, категоричен бе Тошко Йорданов.

Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена, защото безпринципна коалиция би била по-вредна от всичко друго, подчерта Радев.

Нека не бързаме с формулата, че нямаме обши приоритети. Има важни задачи, които изискват наличието на парламент. Затова призивът е за откровен и конструктивен диалог. Нека тезата за предсрочните избори да бъде оставен на заден план, допълни Йорданов.

Мислим, че сега трябва да се опрем на общи неща! Факт е, че сега повечето партии в парламента имаме едни и същи точки. Ние имаме различия, но сме готови да се опрем на общите неща. Има някой по-важни неща, а останалите могат да се оправят после, каза Йорданов.

Срещата с БСП

Радев обясни, че предстои усилена работа в насока корупция, разделение, доходи и неравенства.

Нужно е ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. От БСП зависи постигането на парламентарното мнозинство, не само математически, но и идейно.

Радев подкани БСП да участват в диалога с ИТН.

Радев обясни, че гражданите залагат на БСП за постигането на по-справедлива и солидарна България.

Знаете какви ще са последствията, ако пак има предсрочни избори. Задачите са толкова много, че тази хипотеза трябва да се остави на заден план. Целта е да се състави правителство. БСП може да представи ясни приоритети, представени и във вашата програма, очаквам, че ще има консенсус за обединение на партиите по важните цели.

Радев каза, че е добре да се разгледат и предложенията на Служебния кабинет за пенсиите. Той призова да се разгледа опцията за преизчисляването на пенсиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Радев:

България е изправени пред сериозни предизвикателства. Предстои ни актуализация на бюджета, обсъждане на плана за възстановяване, но изключително тревожно е състоянието на икономиката и живота на гражданите. Тези приоритети са достатъчно важни, за да съставим редовен кабинет. Различното от миналия път е, че колегите от ИТН искат разговор. Те ни определяха като статукво, а сега преосмислят позицията си и искат диалог. За нас той е изключително важен. Затова тази стъпка приемаме като добър знак. Надяваме се, че това няма да е единична среща. Всичко, което чуем като предложение, ще отнесем към НС на БСП. Българите могат да разчитат, че ще проявим разум и надпартийно мислене.

Ако не се стигне до реализация на първия и втори мандат, то ние сме готови да съставим кабинет, ако вие решите да дадете на нас мандат.

Радев отговори, че приветства готовността на БСП за кабинет и напомни ангажиментите, които ни поставя ЕС, които обаче не могат да се поемат от Служебното правителство.

Отпускането на средства от ЕС се свързват с ясни реформи, подчерта Радев. Той каза, че очаква от БСП активно участие, не само като математически сбор за мнозинство, а идейно мнозинство.

Аз няма да бързам с връчването на мандат докато не се изчерпат всички опции за намирането на решение за съставяне на правителство, обясни Радев.

Демократична България в лицето на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов се явиха на консултациите с президента.

Радев заяви, че проблемите за решаване са много – от законодателство, лобизъм, мутренски модел до бележките на ЕК към Плана за възстановяване и устойчивост.

Изискванията на ЕС непрекъснато растат. ЕК иска да види гаранция, че отпуснатите средства да изразходвани по предназначение, каза Радев.

Той засегна една от „болните теми“ за ДБ – а именно изискванията на ЕК към работата на главния прокурор и съдебната система.

Очакват се още дълбоки реформи по отношение на БЕХ, прозрачност на конкурсите, провеждани при работа в проектите в енергетиката, очерта като приоритети Радев.

Това е не просто раздаване на пари, а път за модернизация на страната. Тези реформи, отново подчерта Радев, не могат да бъдат извършени от Служебния кабинет.

Изисква се парламент с ясна реформаторска воля и активна работа за модернизация на страната, каза Радев, който заяви, че именно ДБ посочват тези точки в програмата си.

Не става дума за договаряне на личности в кабинета, а е важно партиите да постигнат консенсус за важните приоритети в страната. Ако не получим финансиране, ние не можем да се впишем в модерна Европа. Трябва да се намери разумен компромис за съставяне на кабинет.

Аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е архитект на управляваща коалиция. Това не влиза в правомощията ми. Това е отговорност на НС. Аз настоявам този път преди да се говори за предсрочни избори, да се изчерпят всички компромиси в диалога.

Христо Иванов бе категоричен, че не само ЕК посочва проблемът с правосъдието, но и Докладът за инвестиционния проблем на Департамента на САЩ е обезпокояващ.

Предстои съдбовната отговорност да се състави парламент. Изборите ни дадоха сложна задача за решаване – народът очаква да се поеме отговорност. И ДБ ще участва в това да даде принос като партньор или като участник отстрани, дори и ако мандатът дойде при нас. Фокусът е върху първия мандат, това е най-здравословната опция. Радвам се, че ни предстоят преговори. Темата за персоните няма да стои. Нас ни интересуват решенията, зад които заставаме ние, каза Иванов.

Въпросът е кабинета да стъпи на формула за подкрепа, която да осигури гръбнак, защото плаващите мнозинства се превръщат в потъващи пясъци. Ние искаме да има правителство на дълбоката промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото 350 000юизборатели дадоха вота си за нас, което е голяма отговорност. Ако има претакване, то ще стане без нас. Отвореността е на ИТН, от наша страна ще има отговорно партньорство ако искат такова, категоричен бе Иванов.

Дано всички разбират колко е важно да си отидат старите и да отворим нова страница по темата за съдебната реформа, пожела Иванов.

ДБ ще участва активно в това да вървим напред за дълбоката промяна, завърши Иванов.

Вие знаете какви са предизвикателствата – за укрепване на държавността, за излизането от кризата. Всичко това е отговорна задача пред парламента, за да се излъчи отговорно и ефективно правителство. Сега формулата е различна – не формирането на парламент около коалиции, а механизмите, по които да се формула едно управление. Не е важен персоналният състав на това правителство. Вие доказахте, че сте партия с традиция в парламентаризма и готова на консенсус.

С тези думи президентът Румен Радев посрещна на консултациите ДПС.

Само едно редовно правителство би могло да внесе плана за възстановяване, но не служебно. Това е план не за усвояване на средства, а за икономически и обществен растеж. Формулата е диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемливи компромиси, припомни Радев и на членовете на тази партия, четвърта по ред, явила се днес на консултации след ИТН, БСП и ДБ.

Лидерът на ДПС каза, че на тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката е самото мото на националната конференция пред 2016 година. Той подчерта, че ДПС никога не е спирала с този призив, осъществяването на нормалността минава през диалога.

Уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с нея. В момента в НС има основа за диалог, защото ако продължава политиката на разделение, провалът е гарантиран. От нас се иска да започне истинския диалог за бъдещето на страната, каза Карадайъ.

От историческа важност е съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение. Важно е и каква програма ще се изпълнява. Ние от ДПС сме гарант за сигурността и стабилността на демокрацията. И преди, и след изборите, ние сме за възстановяване на демокрацията, за диалог, за национални приоритети и програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас съставянето на кабинет е изглеждало точно така, завърши Карадайъ.

Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов проведоха консултации с президента Радев. Той поздрави Манолова за резултата на коалицията по време на изборите и съхранения висок резултат.

Най-важното е намиране на формулата за съставяне на правителство. Формирането на кабинет около съгласие, а не коалиция и разпределение на властта е важно чрез намиране на верен диалог. Положителното е, че подобен подход за диалог позволява всяка партия да тежи не само с брой депутати, а с приоритети и идеи за спаряването с корупцията, бедността и неравенството. Разчитам, че вие ще сте отговорни към срещите в НС, където да се намери решение за това трудно уравнение, каза Радев пред ИБГНИ.

Призовавам да използвате опитът и експертизата си за достигане на едно добро решение за България, каза Радев.

Манолова каза, че е доволна, че „партия на промяната“ е част от НС.

Ние ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани. Това са важите теми – за доходите, пенсиите, компенсация на бизнеса, подкрепа на деца, родители и хора с увреждания, дълбока съдебна реформа, ревизия на високите сметки за ток, парно, вода, ревизия и на управлението на ГЕРБ, изброи сред задачите Манолова.

Тя поздрави служебното правителство за свършената до тук работа.

Нашите амбиции са да има законодателство на промяната. Смятаме, че може да има мнозинство, което да подкрепя обикновените хора, а не една или друга партия, заяви Манолова.

Категорична съм, че ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него има подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Това би била токсична прегръдка, каза Манолова.

Подобна подкрепа, допълни Манолова, би била неадекватна.

Ние бихме дали подкрепата си на ИТН и ДБ. Заявихме го в речите си пред НС. При първи сигнал, че се прави подмяна, ние нямаме колебание да се върнем на площадите, откъдето дойдохме, каза още Манолова.

Тя каза, че не иска постове и парцелиране на властта.

Ние сме граждански организации и призоваваме партиите да не правят сметки, за да се сформира кабинет. Няма да допуснем да бъдат извивани ръце и да се подкрепят коалиции със „златния пръст“, каза Манолова и изрази готовност да поеме ангажимента, поет към гражданите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK